Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Technika>Co ile kosztuje?>

Ubojnie: Wreszcie mamy duże kury

Obrazek

Przez ostatnie dwa tygodnie ceny skupu brojlerów spadały, w tym tygodniu jednak zostały odnotowane podwyżki od 30 do nawet 50 gr za kilogram. Jak na jeden tydzień to bardzo dużo.

Aleksandra Galus19 sierpnia 2015, 12:37

Jeszcze przed tygodniem firmy skupujące narzekały na bardzo małe kury, które przyjeżdżały do uboju oraz na słaby zbyt, teraz kury przyjeżdżają już bardzo dorodne – jak mówią z satysfakcją przedstawiciele działów surowcowych. Poprawił się także nieznacznie zbyt mięsa drobiowego w porównaniu z tym, co było przed tygodniem. Upały się skończyły i ryzyko śmiertelności wśród drobiu spadło, a konsumenci chętniej też kupują kurczaka w sklepach.
Krajowe stawki za brojlery ustabilizowały się wokół kwoty 3,80-4,10 zł/kg, w stosunku do ubiegłego tygodnia stawki te są wyższe o 30-50 gr/kg.

Aktualna średnia cena za kilogram drobiu wynosi 3,98 zł i jest o 33 gr wyższa niż tydzień temu. Najniższa cena, jaką oferują sprawdzone przez redakcję „top agrar Polska” zakłady skupujące to 3,80 zł/kg w województwie małopolskim, a najwyższa to 4,10 zł/kg w województwie śląskim i świętokrzyskim.   ag

Fot. A. Kurek

Sprawdź aktualne ceny skupu żywca drobiowego – sonda top agrar Polska (kliknij tutaj).



Picture of the author
Autor Artykułu:Aleksandra Galus
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)