Dzwonek  Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Stół paszowy: trendy i częste błędy

26.01.2018

Drukuj

Stół paszowy: trendy i częste błędy

r e k l a m a

Im lepsza konstrukcja stołu paszowego, tym wyższe pobranie suchej masy, mniejsze straty paszy, sprawniejsza obsługa i lepsza higiena. 
Często popełniane są błędy konstrukcyjne, które w późniejszym etapie użytkowania budynku utrudniają życie hodowcom i niekiedy zagrażają zdrowiu krów.  
Pytamy specjalistów jakie trendy dominują w budownictwie, a od jakich metod się odchodzi oraz jakich błędów unikać. 
– Nowy trend to profilowane stoły paszowe z ceramiki. Materiał jest trwały, gładki i odporny na kwasy, zaokrąglony przy krawędzi między stołem paszowym a murkiem oddzielającym krowy od ganku gnojowego, dzięki czemu łatwo dbać o jego higienę – podkreśla Jacek Karman, specjalista Agra-Matic. 
Jest to technologia, którą od wielu lat stosuje się na zachodzie Europy. Polimerobeton jest wykonany z żywicy, kruszywa pochodzenia naturalnego. W testach wykazuje znacznie wyższą trwałość, wytrzymałość, ścieralność i niższą nasiąkliwość w porównaniu z betonem. 
Rolnicy, ale również projektanci popełniają wiele błędów podczas budowy stołu paszowego. Trendy z roku na rok się zmieniają, powstają trwalsze technologie. 

Widziałeś już nasze video "Lista odmian zalecanych PDO. Jakie nowości na Opolszczyźnie i Dolnym Śląsku?"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rada UE o sytuacji rolnictwa: Czy bezpieczeństwo żywnościowe jest zagrożone?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

b'\n'

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody