StoryEditor

Stół paszowy: trendy i częste błędy

Stół paszowy powinien zapewniać komfort żywienia, obsługi zwierząt i bezpieczeństwo. Jak zaprojektować go najlepiej? 
23.01.2018., 13:01h
Im lepsza konstrukcja stołu paszowego, tym wyższe pobranie suchej masy, mniejsze straty paszy, sprawniejsza obsługa i lepsza higiena. 
Często popełniane są błędy konstrukcyjne, które w późniejszym etapie użytkowania budynku utrudniają życie hodowcom i niekiedy zagrażają zdrowiu krów.  
Pytamy specjalistów jakie trendy dominują w budownictwie, a od jakich metod się odchodzi oraz jakich błędów unikać. 
– Nowy trend to profilowane stoły paszowe z ceramiki. Materiał jest trwały, gładki i odporny na kwasy, zaokrąglony przy krawędzi między stołem paszowym a murkiem oddzielającym krowy od ganku gnojowego, dzięki czemu łatwo dbać o jego higienę – podkreśla Jacek Karman, specjalista Agra-Matic. 
Jest to technologia, którą od wielu lat stosuje się na zachodzie Europy. Polimerobeton jest wykonany z żywicy, kruszywa pochodzenia naturalnego. W testach wykazuje znacznie wyższą trwałość, wytrzymałość, ścieralność i niższą nasiąkliwość w porównaniu z betonem. 
Rolnicy, ale również projektanci popełniają wiele błędów podczas budowy stołu paszowego. Trendy z roku na rok się zmieniają, powstają trwalsze technologie. 
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 11:48