StoryEditor

Kroger Co wprowadza limity zakupu mięsa

Amerykańska sieć supermarketów ustanowiła limity zakupu mielonej wołowiny i wieprzowiny podczas zakłóceń dostaw przez COVID-19. W Stanach Zjednoczonych rosną obawy związane z niedoborami mięsa. 
06.05.2020., 09:05h
W USA sytuacja branży mięsnej jest bardzo trudna, gdyż największe na świecie firmy mięsne, w tym Smithfield Foods Inc, Cargill Inc, JBS USA i Tyson Foods Inc zaprzestały działalności w około 20 rzeźniach i zakładach przetwórczych.

Pracownicy zakładów chorują, konieczne było tymczasowe zaprzestanie działalności. Firmy ostrzegają przed niedoborem żywności. Prezydent USA Donald Trump powołując się na Ustawę o produkcji obronnej, upoważnił zakłady mięsne do dalszego funkcjonowania podczas pandemii. 

W ciągu kilku dni przypadki COVID-19 w zakładzie pakowania mięsa JBS w Kolorado wzrosły ponad dwukrotnie, a już sześciu pracowników zmarło. W zakładzie Greeley w Kolorado praca była wstrzymana na dwa tygodnie. 

– Wzrost liczby przypadków w ciągu kilku dni pokazuje, jak poważny jest ten kryzys i jakie niebezpieczeństwa napotykają pracowników, próbujących wykonywać swoją pracę – powiedziała Kim Cordova, lider lokalnego oddziału United Food and Commercial Workers International Union w komunikacie prasowym.

Amerykańscy ekonomiści prognozują, że straty sektora wyniosą około 5 miliardów dolarów, głównie przez zamknięcie restauracji, baró...
Pozostało 16% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 10:38