Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Gdzie mleko i zysk przelewa nam się przez palce?

26.12.2018

Drukuj

Gdzie mleko i zysk przelewa nam się przez palce?

Artykuł dostępny

Gdzie szukać rezerw w obliczu coraz wyższych kosztów produkcji rolnej, w tym nawozów i paliw, a jednocześnie mało stabilnej ceny skupu białego surowca? To główne pytania stawiane podczas sesji Mleko, w ramach III Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu.  Spotkanie zgromadziło ponad 1300 osób, w tym ok. 200 uczestniczyło w sesji Mleko.

r e k l a m a



– Głównym kierunkiem rozwoju gospodarstw powinno być rozsądne inwestowanie w produkcję. Gdy przychodzi mi do głowy, by kupić nową maszynę, kładę się i leżę, aż mi przejdzie – mówił Neil Dyson z Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Mleka (EDF). Jak zaznaczał, choć każdy na mleku zarabia inaczej, istnieją pewne czynniki wspólne, pomagające hodowcom pozostać konkurencyjnymi na rynku…

Pieniądze uciekają nam również przy błędach w sporządzaniu i wybieraniu kiszonki z kukurydzy. Jak podkreślał Marek Skwira z firmy Limagrain, nawet na ok. 70% upraw tej rośliny w UE (ok. 25,7 mln ha) istnieje ryzyko występowania suszy. Wiąże się to ze zmianami klimatu i w stosunku do lat 70. ub. wieku wyższą o ok. 1,6° C średnią roczną temperaturą. – Nie jesteśmy w stanie wygrać z pogodą, ale możemy postarać się zminimalizować jej negatywny wpływ – podkreślał Skwira.

Polecany artykuł

Stałokomorowe prasy Case IH



Wiele pieniędzy można też zaoszczędzić poprzez monitoring zwierząt. Według Grzegorza Krasińskiego z Zakładu Doświadczalnego w Biebrzy, Instytutu Technologiczno-Przyrodniczego w Falentach na zdrowie zwierząt oraz ich produkcyjność, a tym samym na próg rentowności produkcji mleka w dużej mierze wpływa dobrostan. Zgodnie z literą prawa, zwierzęta powinny być pod opieką wystarczającej liczby personelu posiadającego odpowiednie umiejętności i kompetencje zawodowe. – Niestety, nie zawsze jest to łatwe i tu z pomocą przychodzi technika – zwracał uwagę Krasiński.

Gdzie polskie gospodarstwa mleczne powinny szukać szansy na rozwój i lepszą konkurencyjność? Jak „przechytrzyć” pogodę i mieć zapas doskonałej kiszonki z kukurydzy? W jaki sposób monitorować krowy, by uniknąć niepotrzebnych strat i wizyt lekarza weterynarii? Czytaj w najnowszym, styczniowym wydaniu dodatku specjalnego „top bydło”.  Chcesz wiedzieć więcej – czytaj z prenumeratą.

mj
Fot. Adamczewska





Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek zbóż: stawki na krajowym rynku w dół

Czytaj

Zobacz wideo

Monitoring stada a ekonomia produkcji mleka – Grzegorz Krasiński (ITP Falenty)

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii