Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Mity o produkcji mleczarskiej obalone

13.02.2017

Drukuj

Mity o produkcji mleczarskiej obalone

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Poza cenami w skupach i chorobami w stadach, producenci mleka natrafiają na wątpliwości opinii publicznej, co do swojej pracy. Krytykujący rolników zazwyczaj opierają się na fałszywych założeniach – a jakie są fakty?

Mit nr 1: Krowy zamknięte przez cały rok w oborze są nieszczęśliwe.
Trudno jest mówić o „szczęściu krów” z naukowego punktu widzenia, ale na pewno można stwierdzić, kiedy zwierzę jest zestresowane lub chore. Na tej podstawie stwierdzamy, czy stwarzamy w oborze prawidłowe warunki do produkcji i odpoczynku krów.
Zwierzęta w dobrze przystosowanej oborze przejawiają te same zachowania, które są charakterystyczne dla utrzymywania pastwiskowego. Ważne, by nie było im zbyt zimno, ciepło, mokro czy wietrznie.
Również wielkość stada nie ma wpływu na ich dobrostan: kluczowym jest zapewnienie odpowiedniej ilości paszy, wody i legowiska.

Mit nr 2: Zabieranie cieląt od matek jest szkodliwe.
Aktywiści bardzo obrazowo mówią o tym, jak cielę siłą jest wydzierane matce, która później ryczy przez kilka dni, co ma bardzo silny przekaz w mediach, a nie jest prawdą.
Wbrew popularnemu przekonaniu, nie każda krowa jest zainteresowana cielęciem w ciągu kluczowych pierwszych 24 godzin. W stadach ras mięsnych cechy związane z macierzyństwem są pożądane, bo młode nie są ściśle nadzorowane. Cielęta ras mlecznych są zabierane, aby zapewnić im odpojenie siarą, wysuszenie i wyczyszczenie, odkażenie pępowiny.
Mimo kontrowersyjnej natury tej praktyki, wiele badań potwierdza, że oddzielenie cielęcia od matki nie skutkuje zmianami w zachowaniu czy wzroście i późniejszym odchowie.

r e k l a m a

Mit nr 3: Krowy są konkurencją dla ludzi w zdobywaniu pożywienia.
O co chodzi? Grupy działające na rzecz wegetarianizmu i weganizmu głoszą błędne przekonanie, że gdyby nie uprawiać pól na paszę przeznaczoną dla bydła, na tej samej ziemi można uprawiać rośliny, które miałyby być żywnością dla ludzi. Założenie mogłoby być słuszne, gdyby miliardy ludzi zrezygnowały z jedzenia mięsa. Poza tym ostatnie badania pokazują, że całkowicie wegańska dieta z 1 hektara ziemi wystarczy dla mniejszej ilości ludzi, niż wykorzystanie tego hektara na hodowlę bydła mlecznego.

Mit nr 4: Ludzie nie potrzebują mleka i produktów mlecznych w swojej diecie.
Argumentem dla grup sugerujących taki pogląd jest fakt, że dorosłe osobniki innych gatunków ssaków nie szukają mleka, gdy osiągną pewny wiek, więc ludzie też nie powinni.
Prawdą jest, że ludzie nie potrzebują żadnego konkretnego rodzaju pożywienia, ale potrzebują określonych składników pokarmowych. Te w mleku są dla ludzi niemal w pełni dostępne (czego nie można powiedzieć o składnikach zawartych w roślinach). Poza tym w mleku znajdziemy tak cenne substancje, jak kwas linolowy, czynniki zapobiegające nadwadze lub nowotworom.

Polecany artykuł

Odchów jałówek: jak skontrolować masę ciała bez wagi?

Co więcej, w produktach alternatywnych dostępnych na rynku, znajdziemy o wiele mniej makro- i mikro elementów, wytworzonych większym kosztem i z wyższą szkodliwością dla środowiska. 


Mit nr 5: W mleczarstwie używa się antybiotykowych stymulatorów wzrostu.
To możliwe w niektórych regionach świata (między innymi w USA), ale jest zakazane w Unii Europejskiej. Z ograniczeniem w takiej formie nie można polemizować – użycie tego typu środków w Polsce jest niemożliwe.

Niezliczona ilość fałszywych opinii szkodzi mleczarstwu. Obok tych bardziej racjonalnych, wynikających po prostu z braku wiedzy, znajdziemy całkowicie nieprawdziwe: na forach pojawiają  się stwierdzenia, że „krowy są gwałcone w czasie inseminacji” lub „w mleku znajdziemy krew i pierwotnie jest ono czerwone, dopiero w wyniku przetwórstwa zmienia się jego barwę na białą”.

Każda osoba związana z produkcją mleczarską wie, gdzie znajduje się granica prawdy i fałszu. Jednak, co z resztą społeczeństwa? Konieczna jest rzetelna i racjonalna komunikacja. 

al

źródło: Farmers Weekly

Polecane dla Ciebie:

article icon

Odmiany z HR Strzelce z medalami Polagra - Premiery 2020

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody