StoryEditor

Dania zmniejsza użycie antybiotyków

Duńscy producenci wieprzowiny, mimo rosnącego pogłowia świń dodatkowo wprowadzili w ostatnim roku ograniczenie stosowania antybiotyków o 5%.
16.03.2015., 12:03h

Ale czy to rozwiązanie na pewno okaże się skuteczne w walce z niektórymi patogenami?

Jak poinformowała Konfederacja Duńskiego Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, na podstawie danych z Krajowego Urzędu Żywności, stosowanie antybiotyków w przemyśle w 2014 roku spadło w porównaniu do roku poprzedniego o 5% i to pomimo tego, że w 2014 r. odnotowano wzrost liczby zwierząt o 2,5 mln sztuk. Co więcej, porównując obecny poziom użycia antybiotyków do poziomu z lat 2010-2013, stosowanie tych leków (zgodnie z oficjalnymi danymi) spadło w sumie aż o 10%.



Według dyrektora Centrum Badań Duńskiej Trzody Chlewnej, Clausa Fertina, dotychczasowy poziom użycia antybiotyków przez producentów świń i tak do tej  pory było niskie w porównaniu z innymi krajami unijnymi. Jednocześnie, rolnicy zajmujący się produkcją trzody chlewnej dostrzegli znaczenie toczącej się debaty społecznej, dotyczącej pojawienia się odporności na antybiotyki (oraz wykorzystania zasobów) i postanowili zareagować.



Claus Fertin w nadchodzących latach, oczywiście, spodziewa się dalszego spadku stosowania antybiotyków, ale jednak przestrzega przed nierealistycznymi oczekiwaniami rolników, jakoby dalsze ograniczanie ich użycia w produkcji trzody w Danii mogło okazać się skuteczne w walce z opornym na metycylinę gronkowcem złocistym (Staphylococcus aureus). Doświadczenie pokazuje, że nie da się ograniczyć rozprzestrzeniania tego patogenu tylko poprzez zmniejszenie stosowania antybiotyków.  e-abi

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 10:20