Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Świnie>Organizacja produkcji świń>

Produkcja wieprzowiny rośnie, opłacalność – nie

Obrazek

Po siedmiu latach regularnych spadków produkcji wieprzowiny w krajach unijnych, tendencja zaczęła powoli się odwracać. Komisja Europejska (KE) poinformowała o tym, że w 2014 r. poziom produkcji wieprzowiny wzrósł o 2%, osiągając poziom 22,8 mln ton.

Aleksandra Galus3 sierpnia 2015, 11:56

Wzrosły też uboje – o 5,6% – i to pomimo niskich cen skupu. Warto tutaj zwrócić uwagę na fakt, że w tym roku średnia cena skupu żywca wieprzowego była o 18% niższa niż średnio w pierwszym kwartale w latach 2010-2014. Większa liczba ubojów była możliwa dzięki większej liczebności prosiąt w ostatnim miesiącach 2014 roku. Ta poprawa produkcji była możliwa też dzięki tańszym paszom i zwiększonej produktywności loch (osiągniętej poprzez odbudowę ich stada). Regularny wzrost produkcji wieprzowiny jest przewidywany również przez najbliższe dwa lata (czyli do 2016 roku).

Z największych wzrostów produkcji cieszy się w tym roku Hiszpania (+11,7%), a także Polska (+6,6%), potem ożywienie produkcji odnotowała także: Dania, Niemcy, Holandia, Belgia, Francja i Wielka Brytania. W Polsce produkcję udało się podnieść dzięki wzmożonemu importowi prosiąt, przy jednoczesnym spadku wagi poubojowej w pierwszym kwartale br. o 2,4%. Jak zauważają eksperci, wzrost produkcji i niższe ceny pasz, to jeszcze nie wszystko, by producent trzody wyszedł na swoje. Nadal niektórzy producenci trzody zmagają się (i będą) z koniecznością ponoszenia kosztów poniżej poziomu opłacalności, ponieważ ceny skupu żywca nadal są niskie.

Analizy cen skupu świń pokazują, że w ubiegłym roku stawki spadły poniżej średniej z ostatnich pięciu lat. Spadkowi uległ także eksport i jednocześnie odnotowano nadwyżkę mięsa na wewnętrznym rynku. Te czynniki prawdopodobnie wpłynęły na większe zainteresowanie konsumentów wieprzowiną. Prognozuje się, że spożycie tego gatunku mięsa w 2015 r. wzrośnie o 2,8% (oczekiwany poziom spożycia mięsa wieprzowego to 23,385 mln ton).
 
Przypomnijmy, że od stycznia br. ceny regularnie spadały. Dlatego też w marcu 2015 r. KE na okres 8 tygodni uruchomiła mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny w celu stymulacji wzrostu cen i przywrócenia równowagi rynkowej. W kwietniu br. ceny wzrosły, w maju spadły, a w czerwcu ponownie wzrosły do 153 euro/100 kg, jednak nadal są o 4% poniżej średniej z lat 2010-2014 – pisze FAMMU/FAPA.  ag

Fot. A. Kurek



Picture of the author
Autor Artykułu:Aleksandra Galus
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)