Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Produkcja wieprzowiny rośnie, opłacalność – nie

03.08.2015

Drukuj

Produkcja wieprzowiny rośnie, opłacalność – nie

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Wzrosły też uboje – o 5,6% – i to pomimo niskich cen skupu. Warto tutaj zwrócić uwagę na fakt, że w tym roku średnia cena skupu żywca wieprzowego była o 18% niższa niż średnio w pierwszym kwartale w latach 2010-2014. Większa liczba ubojów była możliwa dzięki większej liczebności prosiąt w ostatnim miesiącach 2014 roku. Ta poprawa produkcji była możliwa też dzięki tańszym paszom i zwiększonej produktywności loch (osiągniętej poprzez odbudowę ich stada). Regularny wzrost produkcji wieprzowiny jest przewidywany również przez najbliższe dwa lata (czyli do 2016 roku).

Z największych wzrostów produkcji cieszy się w tym roku Hiszpania (+11,7%), a także Polska (+6,6%), potem ożywienie produkcji odnotowała także: Dania, Niemcy, Holandia, Belgia, Francja i Wielka Brytania. W Polsce produkcję udało się podnieść dzięki wzmożonemu importowi prosiąt, przy jednoczesnym spadku wagi poubojowej w pierwszym kwartale br. o 2,4%. Jak zauważają eksperci, wzrost produkcji i niższe ceny pasz, to jeszcze nie wszystko, by producent trzody wyszedł na swoje. Nadal niektórzy producenci trzody zmagają się (i będą) z koniecznością ponoszenia kosztów poniżej poziomu opłacalności, ponieważ ceny skupu żywca nadal są niskie.

Analizy cen skupu świń pokazują, że w ubiegłym roku stawki spadły poniżej średniej z ostatnich pięciu lat. Spadkowi uległ także eksport i jednocześnie odnotowano nadwyżkę mięsa na wewnętrznym rynku. Te czynniki prawdopodobnie wpłynęły na większe zainteresowanie konsumentów wieprzowiną. Prognozuje się, że spożycie tego gatunku mięsa w 2015 r. wzrośnie o 2,8% (oczekiwany poziom spożycia mięsa wieprzowego to 23,385 mln ton).
 
Przypomnijmy, że od stycznia br. ceny regularnie spadały. Dlatego też w marcu 2015 r. KE na okres 8 tygodni uruchomiła mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny w celu stymulacji wzrostu cen i przywrócenia równowagi rynkowej. W kwietniu br. ceny wzrosły, w maju spadły, a w czerwcu ponownie wzrosły do 153 euro/100 kg, jednak nadal są o 4% poniżej średniej z lat 2010-2014 – pisze FAMMU/FAPA.  ag

Fot. A. Kurek

Polecane dla Ciebie:

article icon

Żywność będzie kontrolowana „od pola do stołu”. Nadchodzi konsolidacja państwowych inspekcji

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody