StoryEditor

Globalna produkcja wieprzowiny spadnie w 2024 roku. Niższe pogłowie świń w Chinach główną przyczyną

Departament Rolnictwa USA (USDA) spodziewa się spadku produkcji wieprzowiny na świecie w bieżącym roku. Mniejsze pogłowie świń w Chinach z pewnością przyczyni się do tego.
25.04.2024., 09:00h

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) spodziewa się, że globalna produkcja wieprzowiny będzie w 2024 roku nieco niższa niż w ubiegłym roku. Francuski instytut hodowli świń (IFIP) niedawno również prognozował mniejszą globalną podaż. Oba zakładają umiarkowany spadek produkcji o nieco poniżej 1%. Byłby to pierwszy spadek od czterech lat, kiedy to afrykański pomór świń spowodował spadek produkcji wieprzowiny w Chinach.

W obu prognozach spadek produkcji tego mięsa w Chińskiej Republice Ludowej jest ponownie przyczyną oczekiwanego globalnego spadku do ok. 115.6 mln ton. Oczekuje się, że blisko połowa z tego - a mianowicie nieco poniżej 56,0 mln ton - zostanie wyprodukowana w Chinach, co według USDA oznacza ok. 2 mln ton (3,4%) mniej niż w 2023 roku.

Za chińskimi producentami trzody chlewnej trudny rok. W rezultacie stado loch w Państwie Środka spada od ponad roku i na koniec lutego 2024 r. wynosiło 40,4 mln sztuk, czyli ok. 3 mln zwierząt (7%) poniżej poziomu z tego samego miesiąca ubiegłego roku. A spodziewana jest dalsza redukcja stada.

Rekord produkcji w Brazylii

Według USDA, oczekiwany spadek produkcji w Chinach nie zostanie w pełni zrekompensowany przez inne kraje. Produkcja wieprzowiny w Brazylii ma wzrosnąć najbardziej, bo o 4,7% do rekordowych 4,64 mln ton.

W USA liczba świń ostatnio wzrosła, podobnie jak ceny producentów. Oczekuje się, że przy 12,75 mln ton wieprzowiny w USA produkcja będzie o 2,9% wyższa niż w ubiegłym roku.

Prognozuje się również, że produkcja mięsa wieprzowego w Unii Europejskiej wzrośnie o 1,7% do 21,15 mln ton. Po wcześniejszych spadkach pogłowia, stosunkowo wysokie ceny producenta i niskie koszty paszy ustabilizowały hodowlę trzody chlewnej w państwach członkowskich UE. Na przełomie roku było o 1,6% więcej loch hodowlanych niż dwanaście miesięcy wcześniej. W wielu krajach UE niższe koszty paszy prowadzą do wyższej wagi ubojowej, co również wpływa na większą ilość wyprodukowanej wieprzowiny.

Niższy popyt importowy z Chin

Według USDA, słabszy szacowany trend produkcyjny w Chinach znajdzie również odzwierciedlenie w tamtejszej konsumpcji wieprzowiny, która ma być o 3% niższa niż w 2023 r. i wynieść 57,73 mln ton. Doprowadzi to do nieco niższego popytu importowego, który ma spaść o ok. 1% rok do roku do 1,88 mln ton wieprzowiny z wyłączeniem produktów ubocznych.

Na początku roku waszyngtońscy analitycy przewidywali jednak znaczny wzrost importu do Chin. Wyższy import wieprzowiny spodziewany jest w przypadku także innych ważnych krajów importujących to mięso, takich jak Meksyk, Japonia, Korea Południowa i Wielka Brytania. Z głównym klientem – Meksykiem – znajdującym się po sąsiedzku i wyższą produkcją krajową, przewiduje się, że eksport wieprzowiny z USA wzrośnie o prawie 8% do 3.33 mln ton.

W przypadku Brazylii oczekuje się, że eksport wieprzowiny wzrośnie o dobre 5% do 1,49 mln ton, z dobrymi perspektywami sprzedaży na Filipinach, w Hongkongu i Chile.

Po gwałtownym spadku o prawie 20% w ubiegłym roku, przewiduje się, że eksport wieprzowiny ponownie wzrośnie w UE w 2024 roku – o ok. 3% do 3,22 mln ton.

Oprac. na podstawie AgE

Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. maj 2024 15:03