Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Najlepszy, domowy żurek wielkanocny – przepis

30.03.2019

Drukuj

Najlepszy, domowy żurek wielkanocny – przepis

Artykuł dostępny

W moim rodzinnym domu główną potrawą podczas wielkanocnego śniadania był żur. Do tej typowo polskiej zupy zawsze dodawaliśmy gotowane na twardo jajko, wędliny i chleb dzień wcześniej poświęcone przez księdza. Po latach tradycję tą przeniosłam do własnego domu. Mało tego udało mi się zarazić nią również rodzinę męża. 

r e k l a m a

Przepis na domowy żurek ewoluował w mojej rodzinie od pokoleń. Każda z gotujących go kobiet ulepsza tę zupę, choć wszyscy nasi domownicy preferują bardziej wyrazisty i kwaskowy smak. I właśnie na taki wielkanocny żurek dziś podam Wam przepis.

By zupa była smaczna, trzeba zadbać o jakość składników do niej. Wędzonka, zakwas i śmietana, które są podstawowymi komponentami żurku muszą być dobrej jakości. Wieprzowe podgardle lub boczek powinny być wędzone w sposób naturalny, bez aromatów i sztucznych barwników. To samo dotyczy wędzonej i białej kiełbasy.

Polecany artykuł

Biała kiełbasa na patyku w cieście francuskim

Zakwas żytni najlepiej przygotować w domu. Jeśli jednak zabraknie na to czasu, to podczas zakupów warto zwrócić uwagę, na etykietę. W zakwasie ma znajdować się wyłącznie mąka żytnia, woda i naturalne przyprawy.

Śmietana używana do zabielania żuru nie może mieć mniej niż 18% tłuszczu. Dzięki naturalnym składnikom zupa będzie miała nie tylko najlepszy smak, ale też aksamitną konsystencję i niepowtarzalny aromat.

Czego potrzebujesz?

  • 750 wędzonego podgardla wieprzowego lub boczku,
  • 1 mocno wędzona kiełbasa,
  • 3 białe kiełbasy,
  • 750 ml gęstego zakwasu żytniego,
  • 500 ml słodkiej śmietany 18%,
  • główka czosnku,
  • łyżka chrzanu,
  • garść suszonych grzybów,
  • duża garść liści laurowych,
  • łyżka kulek ziela angielskiego,
  • łyżka niemielonego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki otartego majeranku,
  • sól.

Jak to zrobić?


Wędzonkę włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą, by zakryć mięso. Dopraw 1/2 główki czosnku w ząbkach, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. 


Do wywaru dodaj dobrze rozmieszany zakwas oraz śmietanę. Zupę powtórnie doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień pod garnkiem i dodaj suszone grzyby oraz chrzan. Gotuj kolejne 10-15 minut.


Do garnka dołóż pokojoną w plastry kiełbasę oraz rozgnieciony przez praskę pozostały czosnek. Dalej gotuj przez kolejne 10 minut. Pod koniec dosól oraz dopraw majerankiem. 


Żurek na świątecznym stole pięknie prezentuje się w chlebie z gotowanym jajkiem. Jeżeli nie masz chlebka do żuru warto na etapie dodawania kiełbasy do zupy dorzucić jeszcze sporą kromkę żytniego chleba. Zagęści ona konsystencję i poprawi smak.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Sommet de l’elevage – francuski wybieg dla bydła

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody