Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Najlepszy przepis na dżem truskawkowo-rabarbarowy

27.06.2020

Drukuj

Najlepszy przepis na dżem truskawkowo-rabarbarowy

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Dziś mamy dla Was przepis na dżem z truskawek, ale nie taki zwykły, bo z rabarbarem. Truskawki i rabarbar to świetne połączenie, nie tylko w wypiekach, ale także w zaprawach. Gdy zimą otworzymy słoik z dżemem truskawkowo-rabarbarowym, wrócą do nas najdłuższe czerwcowe dni.

Składniki:
  • 2 kg truskawek, 
  • 0,5 kg rabarbaru,
  • 0,7 kg cukru,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 3 gałązki mięty,
  • 2 op. żelfixu z pektyną 3 : 1.


Sposób przygotowania:
Truskawki umyć i wyciąć szypułki, zostawić, aż przeschną. Rabarbar obrać i pokroić w plasterki. Owoce włożyć do garnka i jeszcze rozdrobnić.  Podgrzewać powoli przez około 15 minut. Dodać żelfix, wymieszać, dodać cukier i znów wymieszać.
Na koniec dodać pęczek mięty. Gotować około 5 minut. Z garnka wyciągnąć miętę, zebrać powstałą pianę, a dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Natychmiast zakręcić i odstawić na wieczkach do ostygnięcia.

Widziałeś już nasze video "VII Dni Pola w Wojciechowie - rekordowe plony kukurydzy"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła – wszystkie stawki lekko w dół

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody