StoryEditor

Po co podawać azot na kłos pszenicy? Trochę inne spojrzenie na białko w ziarnie

Odpowiedź na pytanie po co azot na kłos, jest prosta – dawka azotu pod koniec wegetacji ma na celu zbudowanie wysokiej ilości białka w ziarnie pszenicy. Jednak jeśli przyjrzymy się temu dokładniej, sprawa nie jest już taka prosta.
07.05.2024., 15:17h
Z tego artykułu dowiesz się:

Jakie znaczenie ma gluten?

Jakich dawek azotu wymaga pszenica wysokoglutenowa?​

Jak dzielić dawkę azotu?

Jakie nawozy na ostatnia dawkę azotu?

Jaki wpływ ma miejsce na polu na ilość białka w ziarnie? 

Azot wchodzi w skład cząsteczki chemicznej organizmów żywych – tzw. grupy aminowej w aminokwasach. Aminokwasy są cegiełkami, z których zbudowane jest białko. Natomiast pewna grupa białek, dzięki swojej 4-rzędowej strukturze to gluten.

Pomijając fakt nagonki medialnej na gluten, która na szczęście już przemija, białko to jest niezwykle ważne w piekarnictwie. To dzięki niemu mamy chleb, bułki, bagietki itd. Dlaczego tak się dzieje i jak uzyskać pszenicę wysokoglutenową?

Wielka rola glutenu

W ziarnie pszenicy znajdują się przede wszystkim: węglowodany w postaci głównie skrobi, tłuszcze oraz białka. Te ostatnie są zgromadzone szczególnie w warstwie aleuronowej ziarniaka oraz w zarodku. Po zmieleniu ziarna białko trafia do mąki i podczas mieszania jej z wodą tworzy specyficzną siatkę przestrzenną. Dodanie do ciasta drożdży lub sody (proszki do pieczenia) zaczyna wywarzać się w nim dwutlenek węgla. Pęcherzyki tego gazu tworzą pulchność ciasta. Jednak dzięki glutenowi pulchność ta utrzymuje się. W konsekwencji białko (gluten) w cieście odpowiada za:

  • zatrzymanie w cieście gazów (CO2) dzięki czemu ciasto nabiera objętości i...
Pozostało 83% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
17. maj 2024 05:45