🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

GUS: Zboża dobrze przezimowały

05.05.2015

Drukuj

GUS: Zboża dobrze przezimowały

r e k l a m a

W okresie od września 2014 do marca 2015 roku pogoda sprzyjała oziminom. Temperatura we wspomnianym okresie była wyższa od przeciętnej z ostatnich kilku lat. Jednak mimo korzystnych temperatur negatywnie należy ocenić stopień rozkrzewiania się zbóż ozimych. Części upraw zagrażała i nadal zagraża susza. Brak opadów w okresie zimowym doskwiera także wiosną, stąd dalszy przebieg wegetacji ozimin stoi pod wielkim znakiem zapytania. Jednak, jak podaje GUS, do końca marca zaoranych zostało ok. 0,1% powierzchni zasiewów zbóż ozimych. W skali kraju najwięcej zaorano rzepaku ozimego – 0,4% powierzchni wszystkich zasiewów tej rośliny, które GUS oszacował w sezonie 2014/2015 na 0,8 mln ha. Dla porównania  – rok temu zaorano po zimie 0,5% powierzchni wszystkich krajowych zasiewów rzepaku, a 2 lata temu - 2%.

Zarówno temperatury w okresie zimowym, jak i opady na przełomie marca i kwietnia br. miały wpływ na tzw. wskaźnik zieleni ozimin. Cyfrowa analiza zdjęć satelitarnych wykonanych w II dekadzie kwietnia wykazała, że w porównaniu do analogicznego okresu 2014 roku wskaźnik zieleni był lepszy w woj. lubuskim i zachodniopomorskim, podobny w woj. wielkopolskim, pomorskim, kujawsko-pomorskim i lubelskim, a najgorszy w woj. dolnośląskim i śląskim.

oprac. bcz

Źródło: BGŻ

Fot. Walerowska


Widziałeś już nasze video "Optymalny plan nawożenia. Jak do tego podejść? Tomasz Staniszewski, opiekun klienta w Dziale Doradców Regionalnych Anwil"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

KOWR otwiera biura zagranicą. Po co i w jakich krajach?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody