Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Rzepak>

Jesienna dokładka azotu

Obrazek

Ciepła i długa jesień sprawia, że rzepak może zbyt bujnie rozwinąć się do zimy lub wręcz przeciwnie – wymaga dodatkowego dokarmiania azotem. Jego jesienna dawka i termin podania muszą być więc precyzyjne.

Janusz Biernacki22 sierpnia 2020, 09:15
W ostatnich latach obserwuje się, że w ciągu długiej jesieni rzepak cierpi z powodu braku azotu, zwłaszcza w przypadku wcześniej wysianych plantacji. Może też nastąpić wybujały jego rozwój, co powoduje nadmierne wyczerpanie składników pokarmowych z gleby. Zjawisko to wystąpiło m.in. w ubiegłym sezonie, kiedy wysokość roślin przekraczała 30 cm. Składników pobranych w nadmiarze jesienią zabraknie więc roślinom podczas wiosennego ruszenia wegetacji, zwłaszcza gdy temperatura lub nadmierne uwilgotnienie pola nie pozwolą na wczesne podanie siarki oraz azotu. Zatem racjonalne nawożenie uprawy azotem jesienią jest ważne dla jej optymalnego rozwoju, przezimowania i wiosennego wznowienia wegetacji.

Ostrożnie z azotem
Jesienią należy unikać zbyt wysokich dawek azotu, ponieważ w warunkach dostępu wilgoci i ciepłej tej pory roku może dojść do wybujałego wzrostu roślin. Również wczesny siew rzepaku, zwłaszcza odmian o dynamicznym początkowym tempie wzrostu (większość form mieszańcowych) i stanowiska nawożone obornikiem lub gnojowicą wymagają ostrożnego nawożenie azotem.
Jednak trzeba pamiętać, że dobrze rozwinięty rzepak, z silną rozetą, może jesienią pobrać z hektara ponad 100 kg azotu (tab. 1.). Jeśli od tej wartości odejmie się zawartość w glebie Nmin w ilości ok. 40–50 kg/ha, oznacza to, że roślinom należy jesienią dostarczyć 50–60 kg/ha N. Jego podanie powinno nastąpić do końca września, zależnie od sytuacji na polu i kondycji fizjologicznej roślin.
Wcześniejsze symptomy niedoboru składnika w postaci słabo wybarwionych liści i powolnego rozwoju roślin przy korzystnym układzie pogody wymagają nawożenia azotowego między pierwszą a drugą dekadą września. Do tego czasu możliwe jest zastosowanie szybko działającej formy azotanowej, później zaleca się formę amidową

Cały artykułu znajdziesz w nowym wydaniu miesięcznika „top agrar Polska” 9/2020. Polecam jego treść nie tylko plantatorom rzepaku.
[bie]


Picture of the author
Autor Artykułu:Janusz Biernacki
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)