🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pierwszy wiosenny szkodnik rzepaku

04.03.2014

Drukuj

Pierwszy wiosenny szkodnik rzepaku

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Chowacz brukwiaczek zimuje w glebie, a jego wylot rozpoczyna się w momencie, gdy ta osiągnie temperaturę 5–7 st. C, a otoczenie 10–12 st. C. Na dzień dzisiejszy temperatura gleby wynosi około 2 st. C. Obserwacje pojawiania się chrząszczy należy prowadzić już od przełomu lutego i marca za pomocą żółtych naczyń lub taśm lepowych. Najlepiej wystawić je 20 m od brzegu pola od strony spodziewanego nalotu chrząszczy, czyli od strony ubiegłorocznych plantacji rzepaku. Sygnałem do zabiegu jest próg szkodliwości wynoszący 10 owadów odłowionych z naczyń w ciągu trzech dni lub 2–4 chrząszcze na 25 roślinach. Zauważenie ich jest jednak dość trudne, gdyż poruszone zwijają się i opadają na glebę lub w kąty liściowe. Pewniejsza jest zatem metoda żółtych naczyń. Silny nalot może wymusić dwukrotny zabieg zwalczania. Pierwszy należy wykonać, gdy temperatura powietrza wynosi 12–15 st. C.
Ocieplanie się klimatu skutkuje wcześniejszym pojawianiem się chowacza czterozębnego, który może się odławiać w naczyniach w większej ilości niż brukwiaczek. Ich równoczesne pojawienie się umożliwia zwalczenie obu jednym zabiegiem.
Przykładowe preparaty zarejestrowane do zwalczania chowacza brukwiaczka:

* Preparaty zwalczają także występujące na roślinach chrząszcze chowacza czterozębnego;
** Terminy 1. zabiegu wg sygnalizacji służb fitosanitarnych.

jd


Widziałeś już nasze video "Wiosenne opryski w rzepaku. Zaczynają się naloty szkodników"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody