Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

V Forum Rolników i Agrobiznesu: O hodowli rzepaku podczas sesji Uprawa i Technika I

27.11.2020

Drukuj

V Forum Rolników i Agrobiznesu: O hodowli rzepaku podczas sesji Uprawa i Technika I

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Dziś firmy hodowlane są globalnymi graczami na rynku i dlatego też odmiany tworzone dla różnych zakątków uprawy danego gatunku mają ulepszane nieco inne cechy.
– W warunkach uprawy Europy Zachodniej w hodowli rzepaku poprawia się m.in. odporność roślin na choroby, jak suchą zgniliznę, werticiliozę, kiłę kapusty, żółtaczkę rzepy czy choroby podstawy łodygi. Wprowadzane natomiast na polski rynek odmiany muszą charakteryzować się wysoką zimotrwałością, tolerancją na suszę, odpornością na kiłę, suchą zgniliznę kapustnych oraz żółtaczkę rzepy. Poza tym nie można zapominać o plonie nasion i oleju – mówił na forum podczas sesji Uprawa i Technika I Artur Kozera z Rapool Polska. Dodał, że to najważniejsze cechy, ale hodowcy nie mogą zapominać o elastyczności terminu siewu, optymalizacji architektury łanu, stabilności plonów, efektywności wykorzystania przez rośliny wody i azotu, tolerancji na herbicydy, szkodniki czy wczesności dojrzewania.
– Prawdziwym wyzwaniem dla hodowców jest zwiększanie tolerancji odmian na choroby wirusowe. Nie jest to łatwe, bo wirusy przenoszone są przez mszyce i w nich łatwo się namnażają. Do tego duża liczba roślin żywicielskich, m.in. groch, kapusta czy chwasty krzyżowe sprawia, że wirus szybko się zmienia – mówił Kozera. Z punktu widzenia sezonu wegetacyjnego obieg wirusa jest ciągły, dlatego mszyce łatwo mogą pobrać wirusa z roślin żywicielskich wiosną i latem i przenieść go na rzepak jesienią.
– Z prowadzonych przez nas doświadczeń wynika, że odmiany z tolerancją na wirusa żółtaczki rzepy plonują lepiej. W latach 2018–2020 średni wzrost plonu wyniósł 6% – mówił Artur Kozera. Dodał, że najwyższy uzyskany wzrost plonu w porównaniu odmiany mieszańcowej i mieszańca z tolerancją na TuYV wyniósł 11%.

Azot zwiększa plon – do pewnego momentu

r e k l a m a

Mówiąc o nowych odmianach rzepaku wśród różnych, pożądanych cech zawsze wyróżniany jest plon nasion. A ten zależy m.in. od poziomu nawożenia azotowego. I tu znowu doświadczenia Rapool przychodzą z konkretnymi wynikami. Otóż jak wykazały, im większy poziom nawożenia azotowego, tym mniejszy przyrost plonu. We wszystkich 3 latach plony w przypadku dawki 240 kg/ha N były wyższe „tylko” o 160–240 kg/ha w porównaniu do dawki 120 kg/ha N. Oznacza to, że racjonalne nawożenie azotem jest dużo bardziej ekonomicznie uzasadnione, niż windowanie plonu zbyt dużymi dawkami azotu. Potwierdzali to także rolnicy na naszym czacie podczas wykładu Artura Kozery. Przykłady 140–150 kg/ha całkowitej dawki N w praktyce dają bez problemu plony powyżej 4 t/ha nasion.

Populacje w odwrocie?

Zapytaliśmy naszego gościa o trend w hodowli rzepaku obrazujący niejako odwrót odmian populacyjnych. Większość bowiem dostępnych dziś na rynku odmian rzepaku to kreacje mieszańcowe.
– Faktycznie, odmian populacyjnych jest mniej, ale zawsze stanowią one około 20–25% rynku. Nie spodziewam się większego spadku ich udziału, bo sprawdzają się one w konkretnych warunkach. Jeśli siew rzepaku przypada w terminie optymalnym lub nawet nieco wcześniej to populanty o mniejszym wigorze jesiennym nie będą nadmiernie wyrastać jesienią. Ich przewaga maleje jednak, jeśli z różnym przyczyn siew jest spóźniony, np. z powodu niesprzyjających warunków pogodowych. Wtedy szybciej rozwijać się będą odmiany mieszańcowe – mówił Kozera.

Polecany artykuł

V Forum Rolników i Agrobiznesu: Wąskie płodozmiany ograniczają plony

jd, fot. Sierszeńska

Zapraszamy też na Sesję Uprawa i Technika II – szczegóły w poniższym filmie!


Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody