Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Wypłukiwane składniki pokarmowe

26.12.2019

Drukuj

Wypłukiwane składniki pokarmowe

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Podczas obecnie statystycznie coraz obfitszych opadów jesiennych i w miesiącach zimowych, czy w trakcie roztopów wiosennych pokrywy śnieżnej na polach, zachodzi dość intensywne wypłukiwanie z gleby ważnych dla roślin składników pokarmowych. W grupie tej są przede wszystkim azot, siarka oraz potas (K – głównie na glebach lekkich) i magnez, a wśród mikroelementów – bor. To niemal kompletny zestaw pierwiastków pierwszoplanowych dla roślin, co nie może zostać bez reakcji ze strony rolnika.

Uzupełnienie tych strategicznych pierwiastków należy uwzględnić we wczesnym nawożeniu wiosną. Każdy z nich odgrywa bowiem dla roślin ważną rolę, zwłaszcza w trakcie ruszania wegetacji. Azot i siarka są m.in. podstawowymi składnikami białka, S wspomaga dodatkowo wykorzystanie N z nawozów, Mg to centralny, niewymienny element chlorofilu, a B sprzyja rozwojowi stożków wzrostu, zarówno pędów, jak i korzeni. Bor powinien być ponadto dostarczany roślinom przez całą wegetację, gdyż jego przemieszczane w roślinie praktycznie nie zachodzi.

W takiej sytuacji należy do wiosennego zasilania ozimin, czy w dawkach startowych upraw jarych zastosować nawozy wieloskładnikowe, także z dodatkiem mikroelementów. Są to np. nawozy z grupy polifosek, lubofosek, amofosek czy wzbogacony saletrzak. Nawozy wieloskładnikowe to bardzo obszerna oferta rynku, chociaż zwykle nieco droższe, to w ogólnym rozrachunku są korzystne dla prawidłowego rozwoju większości upraw.
[bie]

Widziałeś już nasze video "Rolnik Sam w Dolinie – rolnictwo to hazard – ryzykowne, ale uzależniające"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Darowane jabłka bez VAT. Sadownik wygrał z fiskusem.

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody