Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

#forumTopAgrar: Angielski sposób na ciężkie prosięta

22.11.2017

Drukuj

#forumTopAgrar: Angielski sposób na ciężkie prosięta

Artykuł dostępny

r e k l a m a

– Trzeba się zastanowić jaki jest wpływ masy odsadzeniowej na dalsze wyniki odchowu i późniejszego tuczu świń – mówił podczas sesji satelitarnej II Forum Rolników i Agrobiznesu Phil Boyd z Wielkiej Brytanii z firmy Primary Diets

Jego zdaniem prosięta ważące po porodzie ok. 1 kg potrzebują o 10 dni więcej do uzyskania masy rzeźnej niż te ważące 1,7–2,5 kg. W badaniach udowodniono, że nie można liczyć na tzw. efekt kompensacyjnego wzrostu. To oznacza, że świnie w późniejszych etapach odchowu nie nadgonią start z życia płodowego oraz okresu ssania. 

– Tak więc niskie masy urodzeniowe, które są obecnie związane z bardzo plennymi, nowoczesnymi liniami genetycznymi, są dla producentów świń poważnym wyzwaniem – podkreślał Boyd. 

Według eksperta innowacyjne strategie żywieniowe są w stanie wpływać na masę urodzeniową prosiąt, nawet tych z licznych miotów. Równie ważne z punktu widzenia produkcyjnego wydaje się być zmniejszanie różnicowania się prosiąt rodzących się w licznych miotach oraz osiąganie jak największych przyrostów w okresie ssania. 

– Dla przyrostów w okresie ssania najważniejsza jest laktacja loch. Trzeba pamietać, że na przyrost miotu rzędu 2,75 kg/dzień potrzeba aż 9 kg mleka dla osesków. Oznacz to, że matka musi pobrać ok. 7,5 kg paszy – wyliczał ekspert.

Więcej o tym jak skutecznie wpływać na masy urodzeniowe i odsadzeniowe prosiąt przeczytacie Państwo w styczniowym wydaniu "top świnie".  aku

Widziałeś już nasze video "Dr Ryszard Kujawiak (Sano): Jestem zwolennikiem jak najwcześniejszego dokarmiania prosiąt"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Sposoby na wstępne czyszczenie ziarna

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Phil Boyd opowiada o tuczu w Wielkiej Brytanii
Phil Boyd opowiada o tuczu w Wielkiej Brytanii

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody