StoryEditor

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi mogą mieć różne nadzienia, ale nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Muszą mieć delikatne ciasto i zwarty farsz. Liczą się tylko te ręcznie klejone. Warto więc sobie przypomnieć domowe tajniki ich przygotowywania.
05.12.2018., 15:12h
Pierogi z kapustą i grzybami


Pierogi mogą mieć różne nadzienia, ale nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Muszą mieć delikatne ciasto i zwarty farsz. Liczą się tylko te ręcznie klejone. Warto więc sobie przypomnieć domowe tajniki ich przygotowywania.


Składniki na ciasto:
1 kg mąki,
1 jajko,
1 łyżka masła,
3 łyżki oliwy,
2,5 szklanki gorącej wody,
1 łyżeczka soli.

Składniki na farsz:
1/2  kg kapusty kiszonej,
4,5 szklanki wody,
2 cebule,
garść grzybów suszonych,
2 łyżki masła klarowanego,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:
Gotujemy osobno: grzyby w 2 szklankach wody oraz kapustę 
z liściem laurowym i zielem angielskim przez 40 min. Wszystko studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy, aż się zeszkli. Ugotowane grzyby drobno kroimy i wrzucamy do cebuli. Całość smażymy 10 min, dodajemy pieprz i sól. Wystudzoną kapustę drobno miksujemy, dodajemy do grzybów, podlewamy resztą wody i smażymy, aż płyn całkowicie się wchłonie. Kapusta z grzybami powinna być zwarta. Farsz możemy przygotować wcześniej i zamrozić.
Ciasto przygotowujemy według przepisu na uszka, używając do wykrawania szklanki o średnicy 7 cm. Porcja na 40 pierogów.

Przepisy przygotowały:
Kamila Markiewicz-Lubańska i Maria Szymańska
www.absolutniedobre.pl




Sprawdź też przepisy na:
Wigilijny barszcz,
Świąteczny pasztet.

Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 02:43