StoryEditor

Puszysty biszkopt z owocami

Każda okazja jest dobra, by okazać swoim bliskim miłość, przyjaźń czy wdzięczność.  A jak mówi stare powiedzenie przez żołądek do serca… Kampania „Zboże smakuje i inspiruje” zachęca do okazywania swoich uczuć i podpowiada sprawdzone przepisy na słodkości.
18.05.2016., 09:05h

Z badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż wynika, że w skali od 1 do 10, gdzie 10 oznacza „uwielbiam gotować”, co druga badana osoba przyznała temu stwierdzeniu notę wyższą niż 8! Wynika z tego, że kochamy gotować i piec, a przygotowanie czegoś pysznego dla najbliższych może sprawić nam jeszcze większą przyjemność. 

Własnoręczne przygotowanie ciasta może być bardzo proste
 i przyjemne nawet dla początkujących! Najlepsze do wypieków są oczywiście produkty zbożowe takie jak: mąki czy różnego rodzaju płatki, a nawet kasze. Poza niesamowitymi walorami smakowymi, produkty zbożowe są pełne wartości odżywczych, takich jak witaminy z grupy B oraz cennych składników mineralnych, takich jak żelazo, miedź, magnez, cynk oraz fosfor  – mówi Anna Jelonek, ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje”, dietetyk. 

Poniżej przepis na puszysty biszkopt z owocami.

BISZKOPT Z OWOCAMI


Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g. masła
  • 330ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka cukru pudru
  • ok. 1 kg owoców najlepiej malin, truskawek lub borówek

Przygotowanie:

Całe jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Wlać gorący tłuszcz/olej i masło. Wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej formy wylać ciasto. Gotowe włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok.30 min. Śmietankę schłodzoną ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksować. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół – dodać bitą śmietanę i owoce.  Wierzch udekorować owocami i bitą śmietaną.

ag

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 21:28