StoryEditor

Wysokość cięcia wpływa na jakość kiszonki, ale…

Na ilość i jakość uzyskanej kiszonki wpływ ma m.in. wysokość zbioru roślin oraz pogoda w trakcie wypuszczania znamion, a zwłaszcza podczas pylenia kukurydzy.
21.07.2016., 11:07h

Upały w tych ważnych dla roślin terminach powodują  gorsze zapylenie i zaziarnienie kolb, a to znacząco obniży energetyczną wartość paszy. Podnosząc heder w trakcie zbioru kukurydzy zmienia się z kolei stosunek części wegetatywnych do generatywnych. W zakiszanej masie zmniejsza się udział bogatych we włókno łodyg i liści, a zwiększa kolb – zasobnych w łatwo strawne węglowodany.

Na jakiej więc wysokości ciąć kukurydzę? Postawić na jakość czy ilość kiszonki? To ważne pytania, zwłaszcza dla rolników, którym może zabraknąć paszy dla zwierząt. Odpowiedzi znajdziesz w wydaniu sierpniowym „top agrar Polska”, w artykule na str. 94–97.

Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 08:17