StoryEditor

Irlandzka wołowina na chiński rynek...

Irlandia zdobyła chiński rynek wołowiny, niebawem rozpocznie eksport. A kiedy my?
30.03.2018., 15:03h
- Spodziewamy się, że Irlandzka wołowina trafi na rynek Chiński tego lata - mówił Minister Rolnictwa Simon Coveney, który w święto Patryka odwiedził Pekin i uzyskał takowe informacje, z których Irlandczycy na pewno się cieszą.
Po zeszłorocznych audytach i kontrolach irlandzkich zakładów mięsnych, chiński rynek otworzy swoje granice na irlandzką wołowinę. 
Chiński rynek jest chłonny, ale i bardzo wymagający pod względem standardów jakości produktów pochodzenia zwierzęcego. Produkty te przechodzą wnikliwe kontrole w Chinach, ale również w kraju pochodzenia. Wielu krajom, podobnie jak Polsce, na zdobyciu tego rynku względem wołowiny bardzo zależy. Głównie dlatego, że importują ponad 1 mln ton wołowiny rocznie. W Chinach zmieniają się trendy żywieniowe, a konsumenci szukają bardziej zachodnich trendów na swoim rynku, więc zainteresowanie wołowiną będzie rosło. 
Phil Hogan, komisarz UE wybiera się w tej sprawie do Chin, aby wspierać stronę Irlandzką w negocjacjach. 

Ciekawe kiedy Polskim organizacjom branżowym uda się przekonać władze Chin i otworzyć rynek na naszą wołowinę... Negocjacje trwają, ale polskiej wołowinie nadal brakuje standardów jakości, jednolitej i powtarzalnej formy, która jest wymagana w Chinach.

dkol/ na podst. farmersjournal.ie
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 19:44