Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Rzepakowe szanse

25.12.2018

Drukuj

Rzepakowe szanse

Artykuł dostępny

Rolnicy wyprodukowali 3 mln t rzepaku, na powierzchni 900 tys. ha. Powstaje z niego 1,5 mln t poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, z czego ok. 50% eksportujemy. Tymczasem do Polski co roku sprowadzane jest 2,2 mln t poekstrakcyjnej śruty sojowej. Dlaczego aż tyle wywozimy krajowego białka, które może być bezpieczną i realną alternatywą dla soi? Jakie są bariery wykorzystania rzepaku, a jakie możliwości zwiększenia jego udziału w żywieniu bydła mlecznego? Wszystkie te zagadnienia omówili eksperci podczas II Ogólnokrajowej konferencji na temat śruty rzepakowej w Piątnicy na Podlasiu. 

r e k l a m a

Niedawno nikt nie wierzył, że można wyprodukować 10 tyś. L mleka od krowy nie stosując poekstrakcyjnej śruty sojowej, a teraz mamy na to dowody znanych hodowców i naukowców, którzy stosują takie techniki w żywieniu stad, lub zalecają je w zaprzyjaźnionych gospodarstwach. 

Należy rozpocząć walkę ze stereotypami dotyczącymi rzepaku. Jeżeli jesteś ciekawy jakie argumenty mieli eksperci, żeby przekonać Cię o swojej racji, zajrzyj do styczniowego wydania Top Bydło, a znajdziesz tam wiele ciekawych informacji m.in. z wykładu prof. Kowalskiego z UR w Krakowie! 

dkol

Polecane dla Ciebie:

article icon

Żniwa 2019: Ceny usług rolniczych

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii