Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

U producentów dla producentów

12.05.2018

Drukuj

U producentów dla producentów

Artykuł dostępny

W gospodarstwie Proagra Sp. z o.o. w województwie opolskim odbyło się kolejne spotkanie z tej serii. W związku z wysokim zaawansowaniem technologicznym oraz wiedzą merytoryczną wykorzystaną w praktyce w ww. gospodarstwie, na spotkaniu pojawili się przedstawiciele czołowych gospodarstw zajmujących się opasem. 

r e k l a m a



Gospodarstwo będące gospodarzem spotkania utrzymuje obecnie ponad 1100 sztuk bydła. Zwierzęta ras limousine, charolaise, angus, welsh black oraz krzyżówki ras mięsnych - to wszystko mogli zobaczyć uczestnicy spotkania.

Spółka Proagra Sp. z o.o. zajmuje się zarówno hodowlą bydła mięsnego jak i opasem żywca w Systemie QMP, który pozwala uzyskać  wyższą cenę za wyprodukowany żywiec wołowy. 
Spotkanie stało się także okazją do zaprezentowania ogłoszonej ostatnio przez Radę Sektora Wołowiny przy wsparciu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Strategii Rozwoju Sektora Wołowiny. Ten temat wzbudził ogromne zainteresowanie wśród zgromadzonych producentów, a dyskusję nad jej brzmieniem i założeniami można sprowadzić do stwierdzenia, że tylko przemyślany i zaplanowany program dla sektora może pomóc polskim producentom.

W spotkaniu oprócz producentów wziął udział Jerzy Wierzbicki Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, a także wiceprezes Jacek Klimza Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Podkreślono jak istotna dla rozwoju sektora wołowiny jest współpraca hodowców z producentami a także zrzeszających ich organizacji. 

- Uważamy, że współpraca jest podstawą do realizacji zamierzonych w strategii celów - mówi Monika Przeworska, Starszy Specjalista ds. Rozwoju Systemów PZPBM. 
W dyskusjach odbywających się podczas szkoleń przeprowadzonych przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego na terenie całego kraju powtarzano stwierdzenie, że producenci żywca wołowego są zainteresowani dalszym rozwojem oraz modernizacją prowadzonej przez siebie produkcji. Niestety, z relacji rolników wynika, że doradcy pojawiający się w gospodarstwach producentów najczęściej związani są z firmami które komercyjnie oferują konkretne rozwiązania, przedstawiając je rolnikom jako jedyne słuszne. 
- Najlepszym źródłem pomysłów i inspiracji do rozwoju są te gospodarstwa zajmujące się opasem, które z dużym sukcesem prowadzą swoją produkcję. Naszą intencją jest stworzenie forum wymiany wiedzy i doświadczeń pomiędzy producentami - dodaje Monika Przeworska.

 
Okazję ku temu stwarzają spotkania organizowane przez PZPBM u producentów dla producentów. Podczas spotkań poruszane są problemy z jakimi lokalnie borykają się producenci oraz sposoby ich rozwiązywania. Jednocześnie, podczas audytu gospodarstwa pokazowego prezentowane i omawiane są zagadnienia związane ze sposobami utrzymywania bydła w konkretnym gospodarstwie, źródeł zwierząt do opasu, stosowanego modelu krzyżowania towarowego, żywienia zwierząt oraz problemów przy sprzedaży opasów.

dkol/ Monika Przeworska, PZPBM

Polecane dla Ciebie:

article icon

Jakie ceny pszenicy i rzepaku? – przetwórcy wyjawiają co będzie do żniw i po żniwach

Zamów wersję premium

Galeria zdjęć

Jacek Klimza, wiceprezes PZHIPBM
Gospodarstwo Proagra sp. z o.o.
Jerzy Wierzbicki, prezes PZPBM
U producentów dla producentów, PZPBM

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii