Wielki apetyt Chin na wołowinę. Wieprzowina pójdzie w odstawkę?

Spożycie wołowiny w Chinach staje się coraz bardziej popularne. Z tego powodu, że krajowa produkcja tego mięsa nadal jest niewystarczająca, w ostatnim czasie nastąpił gwałtowny wzrost importu wołowiny, pomimo jej wysokich cen na rynku światowym.
Ważni dostawcy wołowiny na rynek chiński pochodzą z Ameryki Południowej, z Brazylią na czele. Jednak Stany Zjednoczone też ostatnio notują sukcesy sprzedażowe w tym segmencie rynku. Według Amerykańskiej Federacji Eksportu Mięsa (USMEF), eksport wołowiny z USA do Chin w pierwszej połowie 2022 r. wzrósł o prawie połowę do 120 500 t w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, a przychody z eksportu wystrzeliły w górę o 72% do 1,07 mld dolarów.
Prezes australijskiej firmy analitycznej Global Agritrends Brett Stuart spodziewa się, że w nadchodzącym roku to właśnie Chiny, w tym Hongkong, będą najważniejszym rynkiem zbytu dla amerykańskiej wołowiny.
Oprac. na podstawie AgE