Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Wydajne pastwisko

28.04.2018

Drukuj

Wydajne pastwisko

Artykuł dostępny

Pastwiskowy system utrzymania bydła mlecznego ma wady i zalety. Z jednej strony krowy ras średnio ekstensywnych, dobrze wykorzystują pasze zielone i produkują mleko, które ma wysoką przydatność technologiczną do przerobu, o odpowiednich walorach odżywczych. Dobrostan jest na wysokim poziomie, a krowy są zdrowsze.
Z drugiej strony nie wszystkie krowy na pastwiska się po prostu nadają, np. wysoko wydajny hf, który wymaga stabilnych warunków i jednolitej paszy, ponieważ każdą zmianę odreagowuje chorobami o różnorakim podłożu. 
Częstym powodem rezygnacji z użytkowania pastwisk przez hodowców jest niższa produkcja mleka niż w oborze i mniejsze plonowanie pastwisk w porównaniu z łąkami. Jeśli jednak pastwisko jest użytkowane w odpowiedni sposób, a krowy otrzymują dodatkowe pasze w oborze, wyniki produkcyjne wcale nie muszą być słabe. Często praktykowanym rozwiązaniem jest wypędzanie na pastwiska krów zasuszonych i jałówek cielnych, co korzystnie wpływa na ich rozwój, zdrowie i późniejszą wydajność. Inni hodowcy wypasają krowy mleczne, ale ich stada nie są duże, najczęściej stosują system półintensywny (dokarmianie w oborze latem), tak aby wydajność była wyższa niż w systemie ekstensywnym (bez dokarmiania latem). 

Pastwisko racjonalnie

r e k l a m a




Efektywne wykorzystanie pastwisk zależy od racjonalnego użytkowania – odpowiedniej organizacji wypasu, optymalnego czasu pobierania zielonki (8–12 godzin), ale również składu botanicznego runi.
Wypas kwaterowy pozwala wykorzystać produkcyjność pastwiska w 85–90%, natomiast wypas wolny tylko w 20–40% – tłumaczy dr Iwona Radkowska z Instytutu Zootechniki w Balicach.
– Pastwisko umożliwia zwierzę tom ruch na świeżym powietrzu, utrzymanie dobrej kondycji, zdrowia i produkcyjności. Wyniki moich badań potwierdzają, że u krów utrzymywanych pastwiskowo obserwuje się mniejszą o kilkanaście procent zachorowalność na mastitis oraz choroby kończyn (kulawizny i choroby racic) – mówi Radkowska.
Specjalistka podkreśla, również, że jałówki cielne i krowy zasuszone poruszając się na pastwisku wykonują „ćwiczenia”, przygotowujące do porodu i ułatwiające jego przebieg.
Nieco inny pogląd na pastwisko przedstawia dr Marcin Gołębiewski z SGGW w Warszawie, według którego wypas wysoko wydajnych krów, które nie mają ku temu predyspozycji może mieć lawinowy wpływ na zaburzenie żywienia, a tym samym na zdrowie i parametry rozrodu.
– Pasza z pastwiska jest bardzo zmienna, dlatego powinna być przeznaczona dla ras szwajcarskich, alpejskich czy norweskich. Mają mniejszą masę ciała, niższe potrzeby bytowe, dzięki czemu nie pojawia się deficyt energetyczny w trakcie podróży na pastwisko w porównaniu z hf o dużym kalibrze – mówi Gołębiewski. Krowy rasy hf wymagają stabilnej paszy o jednolitym składzie.
Kontrargumentów jest sporo...

A jeśli jesteś ciekawy, jak można dobrze zorganizować wypas, żeby mieć naprawdę dobre wyniki produkcyjne, zajrzyj do majowego wydania Top Bydło!

dkol

Polecane dla Ciebie:

article icon

Uprawnienia kontrolne ARiMR

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii