Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Bioasekuracja w okresie odchowu

29.04.2016

Drukuj

Bioasekuracja w okresie odchowu

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Wysokie koszty
Spotkanie otworzył wykład dra Pawła Wróbla na temat wpływu zespołu oddechowego świń (PRDC) na produkcję trzody chlewnej. – Zespół oddechowy świń jest bardzo drogi w utrzymaniu – mówił przekornie prelegent. Każde 10% zajętej tkanki płucnej kosztuje ok. 37g przyrostu na dzień lub ok. 5% spadku tempa przyrostu. – Rośnie również wskaźnik wykorzystania paszy od ok. 2 do nawet 10% – powiedział specjalista. Pogorszenie się wspomnianych podstawowych parametrów tuczu świń skutkuje zwykle wydłużeniem okresu tuczu o 5–14 dni tuczu.
Koszty weterynaryjne w przeliczeniu na sprzedanego tucznika to 10–14 zł w stadzie zdrowym, a w stadzie chorym 22–27 zł. Wróbel zaznaczył, że ponad 60% stad w Polsce jest zakażonych wirusem PRRS, a ponad 90% Mycoplasma hyopneumoniae (Mhp).

Masa odsadzeniowa a przyrosty masy
Ciekawy wykład o punktach krytycznych w okresie odchowu oraz odpowiedniej bioasekuracji przedstawił dr Enrico Marco Granell z Hiszpanii. Granell przeanalizował szczegółowo odchów prosiąt od urodzenia do odsadzenia, zwracając uwagę m.in. na nierówną masę prosiąt, która ma negatywne skutki w dalszym etapie. – Należy zdać sobie sprawę, jak duży wpływ na dzienne przyrosty w trakcie tuczu ma masa odsadzeniowa. Im niższa masa warchlaka przy odsadzeniu, tym mniejsze przyrosty dzienne, a co za tym idzie – wydłużony okres tuczu – mówił prelegent. Przypomniał, że nie można także zapomnieć o dokładnym myciu i dezynfekcji budynków z uwzględnieniem czystości rur transportujących paszę i wodę. Zaznaczył, że to właśnie tam znajdować się może wiele bakterii, które zagrażają zdrowiu naszych zwierząt.

Rola zakwaszaczy
Podczas spotkania przedstawiono także rolę zakwaszaczy w produkcji trzody chlewnej, w szczególności w okresie odchowu – Leszek Ksobiech, żywienie prosiąt – Robert Baryś oraz higienę jako element zarządzania stadem – dr Urszula Teter. O nowoczesnym wyposażeniu chlewni z wykorzystaniem produktów Big Dutchman mówił Martin Haverkamp.  dj

Na zdjęciu: dr Enrico Marco Granell.

Fot. Jarczak


Widziałeś już nasze video "IV Ogólnopolska Konferencja PSPO na temat sruty rzepakowej w żywieniu świń"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Kryzys na rynku kwiatów. Żadna pomoc nie została jeszcze wypłacona

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody