Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny tuczników dobre dla rolników, ale nie dla branży?

08.08.2016

Drukuj

Ceny tuczników dobre dla rolników, ale nie dla branży?

Artykuł dostępny

Od grudnia zeszłego roku do kwietnia br. notowania VEZG były raczej stabilne. Cena tuczników oscylowała na poziomie 1,28 euro/kg – raz rosła, a raz spadała o 3 eurocenty/kg. Kryzys w produkcji świń trwał, gdyż uzyskiwany przychód ze sprzedaży nie pokrywał kosztów produkcji. Rolnicy liczyli straty.

r e k l a m a

Szybki wzrost cen
W kwietniu wreszcie przyszedł przełomcena rosła niezmiennie przez 6 tygodni. W sumie do czerwca podwyższyła się o 25 eurocenty/kg. Na rynku zapanował optymizm. Jednak wówczas stało się coś, co w Niemczech przez lata działalności tamtejszej komisji cenowej miało miejsce sporadycznie. Jeden z największych graczy na rynku – zakład mięsny Vion – ogłosił cenę aż o 5 eurocentów/kg niższą niż rekomendowana. Za nim poszły kolejne ubojnie, min. Danish Crown, Vogler, Manten i kilkadziesiąt mniejszych. Wśród dużych zakładów cenę ustaloną przez komisję utrzymała tylko spółdzielnia Westfleisch.

Na rynku za naszą zachodnią granicą zawrzało. Rolnicze związki branżowe nawoływały do wstrzymania sprzedaży tuczników. Producenci zaczęli gorączkowo szukać innych niż dotychczasowi odbiorców, również za granicą. W efekcie działań zakładów mięsnych oraz wcześniejszego kryzysu cenowego podaż na rynku spadła – szacuje się, że obecnie w Niemczech ubija się 950 tys. świń w tygodniu. Wcześniej liczba ta przekraczała milion tygodniowo. W pierwszych 22 tygodniach bieżącego roku na haki trafiło o 0,5% mniej tuczników niż przed rokiem.

Polecany artykuł

Susza 2019: Zabraknie paszy dla bydła?

Pozytywne sygnały
Eksperci ze związków rolniczych wskazują, że ubojnie nie mają powodu, by obniżać ceny, gdyż sygnały na rynku wieprzowiny są pozytywne. Sezon letni to przecież okres zwiększonego popytu wewnętrznego na mięso wieprzowe. Ponadto rośnie zapotrzebowanie w Chinach i to nie tylko na tanie elementy, ale również najcenniejsze wyręby. Prognozuje się, że w tym roku Kraj Środka zaimportuje rekordową ilość 2 mln t wieprzowiny – o 50% niż przed rokiem. Poza tym zapasy z prywatnego przechowalnictwa, które mogłyby wpływać na ilość mięsa na rynku i obniżać jego cenę zostały praktycznie w całości rozdysponowane. Ostatnią transzę uwolnioną w czerwcu (23 tys. t) sprzedano do Włoch i Hiszpanii. W wyniku tych uwarunkowań w połowie lipca rekomendowana cena za tuczniki sięgnęła 1,66 euro/kg i na tym poziomie utrzymuje się do tej pory.

Ubojnie bronią swoich interesów
Branża mięsna broni się wskazując, że dwuletni kryzys cenowy i utrata części wschodnich rynków zbytu i ją uderzył po kieszeniach. Konkurencja się zaostrzyła. W zeszłym roku Westfleisch odnotował straty, a Vion wyszedł na swoje tylko dzięki sektorowi bydła mięsnego. Z trzech największych ubojni w Niemczech, które mają 55-proc. udział w rynku, jeszcze tylko Tonnies jest nastawiony na ekspansję – szacuje się, że w najbliższych latach będzie miał 35% udziałów.
 
Koncentracja w sektorze uboju w Niemczech rośnie, a największe rzeźnie coraz silniej wpływają na cenę tuczników. Jednocześnie producenci mają coraz mniej alternatyw sprzedaży, a rozwój tuczu nakładczego odbiera karty im przetargowe. Pogłębia się przepaść między producentami żywca a koncernami mięsnymi, mimo istnienia silnych związków rolniczych. Czyżby była to zapowiedź zburzenia uporządkowanego i ucywilizowanego systemu ustalania cen w Niemczech? Na razie sytuacja się uspokoiła, gdyż wszelkie prognozy wskazują, że do końca tego roku cena tuczników powinna utrzymać się na wysokim poziomie, szczególnie że w trzecim i czwartym kwartale tego roku spodziewana jest zmniejszona podaż świń na europejskim rynku.   pjt

Polecane dla Ciebie:

article icon

Podwyżka rzędu 14 zł/h dla lek. weterynarii to recepta na ASF?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody