Miss białej kiełbasy

Kiełbasa biała, parzona, wielkopolska produkowana wyłącznie ze świeżej, polskiej wieprzowiny podbija serca Wielkopolan. W Poznaniu odbyły się wybory najlepszej z nich.
Moda na lokalny patriotyzm gospodarczy nabiera tempa. W ramach promocji kiełbasy białej, parzonej, wielkopolskiej zorganizowano w Poznaniu na Starym Rynku ocenę degustacyjną tego regionalnego przysmaku wielkopolskiego, będącego symbolem poznańskiego stołu wielkanocnego.
W szranki stanęli lokalni wytwórcy białej kiełbasy
Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Byli to:
- ZM Czarnków Dolina Noteci,
- ZM Bystry,
- ZM Mielczarek,
- ZM Szajek,
- ZM Konarczak,
- ZM Dworecki,
- ZM Zyguła,
- ZM Waldi.
Kiełbasy podawane na zimno oraz na ciepło oceniało kilkadziesiąt osób, w tym członek naszej redakcji. Jury brało pod uwagę wrażenie ogólne wyglądu zewnętrznego, wygląd na przekroju oraz ocenę organoleptyczną wszystkich wyrobów.
Najlepsza biała kiełbasa
Kiełbasy zachwyciły jurorów smakiem, wyglądem i aromatem przypraw (majeranku, czosnku, soli i pieprzu). Wszystkie produkowane zgodnie z jedną recepturą, ze świeżego mięsa pochodzącego z polskich świń, bez konserwantów.
Po degustacji i ocenie komisja zliczyła wszystkie punkty. Można powiedzieć, że w wyścigu do podium kiełbasy szły „łeb w łeb”. Oceniane wyroby były bardzo wyrównane, na co wskazywała podobna liczba punktów przyznawanych poszczególnym kiełbasom. Jednak tą najlepszą okazała się kiełbasa biała, parzona, wielkopolska z ZM Szajek. Na drugim miejscu uplasowała się biała kiełbasa z ZM Konarczak, a na trzecim z ZM Czarnków Dolina Noteci.
Polecamy uwadze naszych czytelników ten regionalny, tradycyjny wyrób. aku
Przeczytaj również

W ramach promocji kiełbasy białej, parzonej, wielkopolskiej zorganizowano w Poznaniu na Starym Rynku ocenę degustacyjną tego regionalnego przysmaku wielkopolskiego, będącego symbolem poznańskiego stołu wielkanocnego.

W ramach promocji kiełbasy białej, parzonej, wielkopolskiej zorganizowano w Poznaniu na Starym Rynku ocenę degustacyjną tego regionalnego przysmaku wielkopolskiego, będącego symbolem poznańskiego stołu wielkanocnego.

Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

Kiełbasa biała, parzona, wielkopolska produkowana wyłącznie ze świeżej, polskiej wieprzowiny podbija serca Wielkopolan.

Kiełbasy podawane na zimno oraz na ciepło oceniało kilkadziesiąt osób. Jury brało pod uwagę wrażenie ogólne wyglądu zewnętrznego, wygląd na przekroju oraz ocenę organoleptyczną wszystkich wyrobów.

W ramach promocji kiełbasy białej, parzonej, wielkopolskiej zorganizowano w Poznaniu na Starym Rynku ocenę degustacyjną tego regionalnego przysmaku wielkopolskiego, będącego symbolem poznańskiego stołu wielkanocnego.

Kiełbasy podawane na zimno oraz na ciepło oceniało kilkadziesiąt osób. Jury brało pod uwagę wrażenie ogólne wyglądu zewnętrznego, wygląd na przekroju oraz ocenę organoleptyczną wszystkich wyrobów.

Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

Kiełbasa biała, parzona, wielkopolska produkowana wyłącznie ze świeżej, polskiej wieprzowiny podbija serca Wielkopolan.

Kiełbasa biała, parzona, wielkopolska produkowana wyłącznie ze świeżej, polskiej wieprzowiny podbija serca Wielkopolan.

Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.