Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Miss białej kiełbasy

09.04.2019

Drukuj

Miss białej kiełbasy

Artykuł dostępny

Moda na lokalny patriotyzm gospodarczy nabiera tempa. W ramach promocji kiełbasy białej, parzonej, wielkopolskiej zorganizowano w Poznaniu na Starym Rynku ocenę degustacyjną tego regionalnego przysmaku wielkopolskiego, będącego symbolem poznańskiego stołu wielkanocnego.

r e k l a m a

W szranki stanęli lokalni wytwórcy białej kiełbasy

Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

Byli to:

  • ZM Czarnków Dolina Noteci,
  • ZM Bystry,
  • ZM Mielczarek,
  • ZM Szajek,
  • ZM Konarczak,
  • ZM Dworecki,
  • ZM Zyguła,
  • ZM Waldi.


Kiełbasy podawane na zimno oraz na ciepło oceniało kilkadziesiąt osób, w tym członek naszej redakcji. Jury brało pod uwagę wrażenie ogólne wyglądu zewnętrznego, wygląd na przekroju oraz ocenę organoleptyczną wszystkich wyrobów.


Najlepsza biała kiełbasa

Kiełbasy zachwyciły jurorów smakiem, wyglądem i aromatem przypraw (majeranku, czosnku, soli i pieprzu). Wszystkie produkowane zgodnie z jedną recepturą, ze świeżego mięsa pochodzącego z polskich świń, bez konserwantów.
Po degustacji i ocenie komisja zliczyła wszystkie punkty. Można powiedzieć, że w wyścigu do podium kiełbasy szły „łeb w łeb”. Oceniane wyroby były bardzo wyrównane, na co wskazywała podobna liczba punktów przyznawanych poszczególnym kiełbasom. Jednak tą najlepszą okazała się kiełbasa biała, parzona, wielkopolska z ZM Szajek. Na drugim miejscu uplasowała się biała kiełbasa z ZM Konarczak, a na trzecim z ZM Czarnków Dolina Noteci.

Polecamy uwadze naszych czytelników ten regionalny, tradycyjny wyrób. aku

Polecane dla Ciebie:

article icon

Czy aktualne ceny mleka gwarantują zysk? Rolnicy informują

Czytaj

Galeria zdjęć

W ramach promocji kiełbasy białej, parzonej, wielkopolskiej zorganizowano w Poznaniu na Starym Rynku ocenę degustacyjną tego regionalnego przysmaku wielkopolskiego, będącego symbolem poznańskiego stołu wielkanocnego.
W ramach promocji kiełbasy białej, parzonej, wielkopolskiej zorganizowano w Poznaniu na Starym Rynku ocenę degustacyjną tego regionalnego przysmaku wielkopolskiego, będącego symbolem poznańskiego stołu wielkanocnego.
Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Kiełbasa biała, parzona, wielkopolska produkowana wyłącznie ze świeżej, polskiej wieprzowiny podbija serca Wielkopolan.
Kiełbasy podawane na zimno oraz na ciepło oceniało kilkadziesiąt osób. Jury brało pod uwagę wrażenie ogólne wyglądu zewnętrznego, wygląd na przekroju oraz ocenę organoleptyczną wszystkich wyrobów.
W ramach promocji kiełbasy białej, parzonej, wielkopolskiej zorganizowano w Poznaniu na Starym Rynku ocenę degustacyjną tego regionalnego przysmaku wielkopolskiego, będącego symbolem poznańskiego stołu wielkanocnego.
Kiełbasy podawane na zimno oraz na ciepło oceniało kilkadziesiąt osób. Jury brało pod uwagę wrażenie ogólne wyglądu zewnętrznego, wygląd na przekroju oraz ocenę organoleptyczną wszystkich wyrobów.
Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Kiełbasa biała, parzona, wielkopolska produkowana wyłącznie ze świeżej, polskiej wieprzowiny podbija serca Wielkopolan.
Kiełbasa biała, parzona, wielkopolska produkowana wyłącznie ze świeżej, polskiej wieprzowiny podbija serca Wielkopolan.
Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii