Reklama zniknie za 11 sekund

Miss białej kiełbasy

Obrazek

Kiełbasa biała, parzona, wielkopolska produkowana wyłącznie ze świeżej, polskiej wieprzowiny podbija serca Wielkopolan. W Poznaniu odbyły się wybory najlepszej z nich.

Anna Kurek9 kwietnia 2019, 11:32

Moda na lokalny patriotyzm gospodarczy nabiera tempa. W ramach promocji kiełbasy białej, parzonej, wielkopolskiej zorganizowano w Poznaniu na Starym Rynku ocenę degustacyjną tego regionalnego przysmaku wielkopolskiego, będącego symbolem poznańskiego stołu wielkanocnego.

W szranki stanęli lokalni wytwórcy białej kiełbasy

Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

Byli to:

  • ZM Czarnków Dolina Noteci,
  • ZM Bystry,
  • ZM Mielczarek,
  • ZM Szajek,
  • ZM Konarczak,
  • ZM Dworecki,
  • ZM Zyguła,
  • ZM Waldi.


Kiełbasy podawane na zimno oraz na ciepło oceniało kilkadziesiąt osób, w tym członek naszej redakcji. Jury brało pod uwagę wrażenie ogólne wyglądu zewnętrznego, wygląd na przekroju oraz ocenę organoleptyczną wszystkich wyrobów.


Najlepsza biała kiełbasa

Kiełbasy zachwyciły jurorów smakiem, wyglądem i aromatem przypraw (majeranku, czosnku, soli i pieprzu). Wszystkie produkowane zgodnie z jedną recepturą, ze świeżego mięsa pochodzącego z polskich świń, bez konserwantów.
Po degustacji i ocenie komisja zliczyła wszystkie punkty. Można powiedzieć, że w wyścigu do podium kiełbasy szły „łeb w łeb”. Oceniane wyroby były bardzo wyrównane, na co wskazywała podobna liczba punktów przyznawanych poszczególnym kiełbasom. Jednak tą najlepszą okazała się kiełbasa biała, parzona, wielkopolska z ZM Szajek. Na drugim miejscu uplasowała się biała kiełbasa z ZM Konarczak, a na trzecim z ZM Czarnków Dolina Noteci.

Polecamy uwadze naszych czytelników ten regionalny, tradycyjny wyrób. aku



1 z 12
W ramach promocji kiełbasy białej, parzonej, wielkopolskiej zorganizowano w Poznaniu na Starym Rynku ocenę degustacyjną tego regionalnego przysmaku wielkopolskiego, będącego symbolem poznańskiego stołu wielkanocnego.

W ramach promocji kiełbasy białej, parzonej, wielkopolskiej zorganizowano w Poznaniu na Starym Rynku ocenę degustacyjną tego regionalnego przysmaku wielkopolskiego, będącego symbolem poznańskiego stołu wielkanocnego.

2 z 12
W ramach promocji kiełbasy białej, parzonej, wielkopolskiej zorganizowano w Poznaniu na Starym Rynku ocenę degustacyjną tego regionalnego przysmaku wielkopolskiego, będącego symbolem poznańskiego stołu wielkanocnego.

W ramach promocji kiełbasy białej, parzonej, wielkopolskiej zorganizowano w Poznaniu na Starym Rynku ocenę degustacyjną tego regionalnego przysmaku wielkopolskiego, będącego symbolem poznańskiego stołu wielkanocnego.

3 z 12
Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

4 z 12
Kiełbasa biała, parzona, wielkopolska produkowana wyłącznie ze świeżej, polskiej wieprzowiny podbija serca Wielkopolan.

Kiełbasa biała, parzona, wielkopolska produkowana wyłącznie ze świeżej, polskiej wieprzowiny podbija serca Wielkopolan.

5 z 12
Kiełbasy podawane na zimno oraz na ciepło oceniało kilkadziesiąt osób. Jury brało pod uwagę wrażenie ogólne wyglądu zewnętrznego, wygląd na przekroju oraz ocenę organoleptyczną wszystkich wyrobów.

Kiełbasy podawane na zimno oraz na ciepło oceniało kilkadziesiąt osób. Jury brało pod uwagę wrażenie ogólne wyglądu zewnętrznego, wygląd na przekroju oraz ocenę organoleptyczną wszystkich wyrobów.

6 z 12
W ramach promocji kiełbasy białej, parzonej, wielkopolskiej zorganizowano w Poznaniu na Starym Rynku ocenę degustacyjną tego regionalnego przysmaku wielkopolskiego, będącego symbolem poznańskiego stołu wielkanocnego.

W ramach promocji kiełbasy białej, parzonej, wielkopolskiej zorganizowano w Poznaniu na Starym Rynku ocenę degustacyjną tego regionalnego przysmaku wielkopolskiego, będącego symbolem poznańskiego stołu wielkanocnego.

7 z 12
Kiełbasy podawane na zimno oraz na ciepło oceniało kilkadziesiąt osób. Jury brało pod uwagę wrażenie ogólne wyglądu zewnętrznego, wygląd na przekroju oraz ocenę organoleptyczną wszystkich wyrobów.

Kiełbasy podawane na zimno oraz na ciepło oceniało kilkadziesiąt osób. Jury brało pod uwagę wrażenie ogólne wyglądu zewnętrznego, wygląd na przekroju oraz ocenę organoleptyczną wszystkich wyrobów.

8 z 12
Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

9 z 12
Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

10 z 12
Kiełbasa biała, parzona, wielkopolska produkowana wyłącznie ze świeżej, polskiej wieprzowiny podbija serca Wielkopolan.

Kiełbasa biała, parzona, wielkopolska produkowana wyłącznie ze świeżej, polskiej wieprzowiny podbija serca Wielkopolan.

11 z 12
Kiełbasa biała, parzona, wielkopolska produkowana wyłącznie ze świeżej, polskiej wieprzowiny podbija serca Wielkopolan.

Kiełbasa biała, parzona, wielkopolska produkowana wyłącznie ze świeżej, polskiej wieprzowiny podbija serca Wielkopolan.

12 z 12
Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

Swoje wyroby zaprezentowało ośmiu z dziesięciu producentów posiadających certyfikat jakości upoważniający ich do używania tej nazwy zastrzeżonej przez Unię Europejską znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)