Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Aktualności branżowe>

Mniejszy handel europejskimi świniami

Obrazek

 

Już od roku działają regulacje dotyczące znakowania mięsa wieprzowego krajem jego pochodzenia. Według brytyjskich ekspertów z Agriculture & Horticulture Development Board (AHDB) jest to powodem zmniejszenia pomiędzy krajami UE handlu żywymi świniami.

Anna Kurek9 kwietnia 2016, 06:00

Etykiety mięsa wieprzowego, drobiowego oraz uzyskanego od kóz i owiec powinny zawierać informację o kraju, w którym zwierzę było wyhodowane oraz ubite. Jest to działanie promujące produkty krajowe, ponieważ daje coraz bardziej świadomym konsumentom możliwość wyboru.

Zdaniem ekspertów już po roku od wprowadzenia tych regulacji są widoczne zmiany w handlu żywymi zwierzętami pomiędzy krajami członkowskimi. I tak największe zmiany widoczne są u największych producentów świń. Niemiecki import żywych świń zmalał w 2015 roku w sumie o 7% w stosunku do danych z 2014 r. 

Z kolei Holendrzy odnotowali 38-proc. spadek eksportu żywych zwierząt, co w większości było wynikiem ograniczenia prawie o połowę handlu z Niemcami. Duńczycy również wysłali mniej żywych zwierząt do Niemiec, ale są w lepszej sytuacji niż Holendrzy, ponieważ zwiększyli eksport warchlaków do Polski oraz Włoch. aku

Fot. Kurek



Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)