Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Śląski Tucznik = kasa

Obrazek

Opolscy rolnicy, krajowe świnie, jeden system żywienia, dodatki funkcjonalne do pasz i wspólna sprzedaż do lokalnych zakładów mięsnych – to pomysł na przetrwanie i dobre funkcjonowanie tamtejszych producentów trzody, zrzeszonych w Spółdzielni Opolskie Fermy Trzody – Kolnica.

Anna Kurek21 kwietnia 2019, 09:05
Lokalni producenci świń, jeden model żywienia zwierząt z dodatkami funkcjonalnymi, wspólna sprzedaż i wizja przyszłości. Tak można przedstawić opolski klaster: Śląski Tucznik.

Ideą zrzeszonych w spółdzielni rolników jest produkcja wieprzowiny nieporównywalnej do tej z marketów. Rolnicy widzą swoją szansę we wzrastającej liczbie ludzi, poszukujących i chcących zapłacić więcej za wyrób najwyższej jakości, pochodzący z lokalnego rynku.

- W 2014 r. w 4 spółdzielniach zrzeszaliśmy ok. 70 producentów świń. Po 2 latach 3/4 z nich się wykruszyło. I tak pozostała nam tylko jedna, oficjalnie zarejestrowana jako grupa producentów rolnych spółdzielnia w Kolnicy (pow. brzeski) – mówi jej prezes Rafał Duś, producent świń.

– Wymogi były takie, żeby grupa była proekologiczna, prospołeczna i innowacyjna. Już na etapie rejestracji trzeba było określić, co będziemy robić po 5 latach dofinansowania, kiedy unijna kasa nie będzie zasilać naszej działalności – dodaje.

I tak urodził się Śląski Tucznik – strategia żywieniowa, marketing i produkt.

Proste zasady

Spółdzielnia Opolskie Fermy Trzody – Kolnica jest w 3. roku dofinansowywania do działalności i zrzesza obecnie 11 rolników, producentów świń. Za jej pośrednictwem sprzedają oni żywiec. Łącznie produkują ok. 11 tys. tuczników. Dzięki wspólnemu działaniu w zakładach mięsnych udaje się wynegocjować do 50 gr wyższą cenę żywca niż każdy z członków uzyskałby indywidualnie. Pieniądze za świnie przechodzą przez spółdzielnię, która pobiera 9 gr od każdego sprzedanego kilograma żywca na działalność.

Reszta pieniędzy w ciągu maksymalnie 14 dni trafia na konta rolników. Za dofinansowanie wypłacane przez ARiMR spółdzielnia realizuje 5-letni plan biznesowy projektu Śląski Tucznik, m.in. kupuje koncentrat i dzieli pomiędzy członków wg wypracowanej sprzedaży.

W majowym wydaniu „top świnie” piszemy szczegółowo o tym jak działa Śląski Tucznik. Specjalnie dla Was rozmawiamy z producentami świń działającymi w tej grupie. Zapraszamy do lektury.

top agrar Polska 5/2019

Forum Rolników i Agrobiznesu: Świnie



Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)