Z tego artykułu dowiesz się:
Jakie problemy mają hodowcy za naszą zachodnią granicą.
Ile dokładają niemieccy producenci do każdego prosiaka.
Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
r e k l a m a
W ostatnim roku ok. 400 niemieckich hodowców loch zrezygnowało z działalności. Zgodnie z danymi Destatis, pod koniec zeszłego roku za naszą zachodnią granicą zostało tylko 6800 gospodarstw z lochami, o 5,6% mniej niż w 2019 r. Dziesięć lat temu było ich 15 600. Równocześnie zmniejszyła się również wielkość krajowego stada podstawowego – o 5,4%, czyli 96 400 szt. do 1,69 mln szt.
Tymczasem, zgodnie z danymi statystycznymi został zahamowany obserwowany od kilku lat spadek liczebności trzody chlewnej. Według Destatis, na początku listopada w Niemczech utrzymywano 25,99 milionów świń. To tylko 65 100, czyli 0,2% mniej niż rok temu. Jednak ta stabilizacja jest tylko pozorna i spowodowana zatorami w ubojniach.
r e k l a m a
Łączna liczba tuczników wzrosła w ciągu roku o około 196 000, czyli o 1,7%, do 11,92 mln sztuk. W przypadku zwierząt ciężkich, powyżej 110 kg wzrost sięga nawet 380 300 szt., czyli prawie 30%. W szczególności w Dolnej Saksonii odnotowano związany z koronakryzysem wzrost liczby tuczników spowodowany przestojami w zakładach mięsnych Tönnies w Sögel i Vion w Emstek.
Podobnie jest na rynku prosiąt. W ostatnich miesiącach coraz trudniej sprzedać świnie do dalszego tuczu za granicę, co spowodowało, że w krajowej statystyce odnotowano wzrost o o 0,1% do 7,68 mln sztuk. Z kolei liczba loch hodowlanych spadła znacząco w porównaniu z rokiem poprzednim, tj. O 96,4 tys., czyli 5,4%, do 1,69 mln sztuk. Hodowcy rozpoczęli bowiem redukcję stad. Tylko w listopadzie i grudniu zeszłego roku w porównaniu z danymi z 2019 r. każdego tygodnia ubijano o 30% więcej loch. Do połowy grudnia 2020 r. na haki trafiło 750 tys. loch. Jedną z głównych przyczyn wzmożonej sprzedaży loch do ubojni jest kryzys na niemieckim rynku świń, spowodowany koronawirusem oraz afrykańskim pomorem świń. Obecnie tamtejsi producenci prosiąt dokładają 40 euro do każdego 25-kg warchlaka.
Polecany artykuł

UE: ponad 6 mln ton wieprzowiny poszło na eksport
Widziałeś już nasze video "Co musisz wiedzieć nim podpiszesz umowę na budowę farmy fotowoltaicznej na swoim gruncie? Adwokat Mikołąj Pomin"?
r e k l a m a
r e k l a m a