StoryEditor

Wierni schabowemu

Polacy nie zmieniają swoich nawyków żywieniowych. Wciąż najczęściej wybieranym mięsem jest wieprzowina.
07.09.2016., 11:09h

Podczas gdy w większości krajów europejskich spada spożycie mięsa wieprzowego, w Polsce utrzymuje się ono na stabilnym poziomie. W zeszłym roku statystyczny Polak skonsumował 41,4 kg wieprzowiny, czyli o  5% więcej niż w roku 2014. W tym samym czasie o 4% spadło spożycie drobiu do 27,1 kg. Zdecydowanie ograniczyliśmy też konsumpcję wołowiny – aż o 25%! W 2015 r. spożycie tego gatunku mięsa wyniosło zaledwie 1,2 kg na mieszkańca.

Według prognoz ANR, w tym roku Polacy ograniczą spożycie wieprzowiny do około 40 kg, ale będzie to wciąż więcej niż w 2014 r., kiedy to na przeciętny talerz trafiło 39,1 kg tego mięsa.
Z ankiety przeprowadzonej przez naukowców z Instytutu Filozofii i Socjologii PAN, którzy przebadali 2361 osób w wieku powyżej 15 lat wynika, że mięsa i wędliny jadamy do wszystkich posiłków. 67% respondentów zadeklarowało, że na obiad wybiera posiłki mięsne, 46% zjada też mięso na śniadanie i 40% na kolację.

Pomimo tego, że mieszkańcy naszego kraju to typowi mięsożercy, spada rodzima produkcja wieprzowiny, co związane jest z jej niską opłacalnością. Jak podaje IERiGŻ, w pierwszym półroczu 2016 polska produkcja żywca wieprzowego mogła wynieść  1090 tys. t, tj. o 8% mniej niż w poprzednim roku. Według prognoz w drugiej połowie roku na rynek trafie 1050 tys. t żywca, czyli o 10% mnie niż w analogicznym okresie 2015 r.
pj-t

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 15:31