Witold Choiński zarzuca sieciom handlowym nieuczciwe praktyki!

Prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński stwierdził w programie "Money. To się liczy", że działania sieci handlowych względem polskich przetwórców mięsa mogą nosić znamiona nieuczciwych praktyk handlowych. Zapowiedział, że branża spróbuje zainteresować tym tematem odpowiednie urzędy.
Jak twierdzi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso sieci handlowe w negocjacjach z producentami występują w charakterze silniejszego, dyktującego ceny…
– Mimo tego, że weszły nowe ustawy, rozporządzenia, które w jakiś sposób to regulują, to nadal jeszcze siła przetwórcy, który to tak naprawdę jest tym dostawcą do sieci handlowej, jest bardzo mała – stwierdził szef Związku Polskie Mięso.
Zapytany przez dziennikarza Money.pl o to, czy działania sieci handlowych noszą znamiona nieuczciwej praktyki, odparł: "myślę, że w dużym stopniu na pewno tak".
– Z pewnością będziemy chcieli zainteresować odpowiednie urzędy tym, dlaczego np. wchodzi na rynek krajowy chociażby przysłowiowy schab z Niemiec czy z innego kraju po 12 zł, gdzie koszty wyprodukowania w naszym kraju schabu są na poziomie 16–18 zł – zapowiedział Choiński.
Stwierdził także, że UOKiK nie zajmuje się tą sprawą, gdyż "cały czas mówi, że nie jest instytucją, która bada przepływ towarów między dostawcą a siecią, tylko między siecią a ostatecznym konsumentem".
Choiński nie wykluczył jednak, że UOKiK ostatecznie zainteresuje się tym tematem.
– Były prace nad rozszerzeniem ich kompetencji. Być może ta kompetencja również się tam znajdzie – powiedział prezes Związku Polskie Mięso.
Źródło: Money.pl/wiadomoscihandlowe.pl
– Mimo tego, że weszły nowe ustawy, rozporządzenia, które w jakiś sposób to regulują, to nadal jeszcze siła przetwórcy, który to tak naprawdę jest tym dostawcą do sieci handlowej, jest bardzo mała – stwierdził szef Związku Polskie Mięso.
Zapytany przez dziennikarza Money.pl o to, czy działania sieci handlowych noszą znamiona nieuczciwej praktyki, odparł: "myślę, że w dużym stopniu na pewno tak".
– Z pewnością będziemy chcieli zainteresować odpowiednie urzędy tym, dlaczego np. wchodzi na rynek krajowy chociażby przysłowiowy schab z Niemiec czy z innego kraju po 12 zł, gdzie koszty wyprodukowania w naszym kraju schabu są na poziomie 16–18 zł – zapowiedział Choiński.
Stwierdził także, że UOKiK nie zajmuje się tą sprawą, gdyż "cały czas mówi, że nie jest instytucją, która bada przepływ towarów między dostawcą a siecią, tylko między siecią a ostatecznym konsumentem".
Choiński nie wykluczył jednak, że UOKiK ostatecznie zainteresuje się tym tematem.
– Były prace nad rozszerzeniem ich kompetencji. Być może ta kompetencja również się tam znajdzie – powiedział prezes Związku Polskie Mięso.
Źródło: Money.pl/wiadomoscihandlowe.pl
nieuczciwe praktyki handloweproducenciprzetwórcysieci handloweUOKiKustawa o przewadze kontraktowejWitold ChoińskiZwiązek Polskie Mięso
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora