StoryEditor

Bez siarki azot nie działa

Siarka – dla niektórych roślin, jak rzepak, ale także zboża jest niekiedy nawet  ważniejsza niż sam azot. Tylko w ducie z siarką w pełni ujawni się potencjał plonotwórczy azotu.
25.08.2017., 22:08h
Jeszcze do niedawna nie zaprzątaliśmy sobie specjalnie głowy nawożeniem siarką, ponieważ nasze gleby były nią zasilane przez przemysł, a także nawoziliśmy nawozami mineralnymi zawierającymi siarkę jako tzw. balast, a obecnie nawozy są wysoko skoncentrowane. Jednak zaostrzone wymogi ochrony środowiska spowodowały, że obecnie ok. 60% naszych gleb jest ubogich w ten składnik. Z tego też powodu obserwujemy wysoką efektywność nawożenia siarką. 

Siarka się wymywa

Pamiętajmy, że w naszych warunkach klimatycznych, deszczowe czy też śnieżne zimy zwiększają ryzyko wymywania siarki z gleby, zwłaszcza na lekkich stanowiskach. Dotyczy to nie tylko roślin wybitnie siarkolubnych, jak np. należących do rodziny kapustowatych rzepaku ozimego, gorczycy czy rzodkwi, które potrafią pobrać – w zależności od wysokości plonu – 100 kg/ha SO3, tj. 40 kg/ha S. Przyjmuje się, że rzepak ozimy na wyprodukowanie 1 t nasion wraz z plonem ubocznym potrzebuje 16–20 kg/ha S. 

Nawożenie siarką istotne jest także dla tych upraw, które nie mają wysokich wymagań pod względem zapotrzebowania na siarkę, jak m.in. zboża czy ziemniaki, które z plonem pobierają ok. 15–30 kg/ha S. Niemniej jeśli są one intensywnie prowadzone i wysoko nawożone azotem, wówczas okazuje się że przy zbilansowanym nawożeniu siarką plonują wyżej. Stosunkowo wysokie zapotrzebowanie na siarkę (20–40 kg/ha S) wykazują także buraki cukrowe czy kukurydza, ale także rośliny bobowate drobnonasienne, zwłaszcza lucerna i koniczyna.

Bez siarki nie ma białka

Siarka jest pierwiastkiem, który wpływa na syntezę aminokwasów siarkowych, do których należą cysteina, cystyna i metionina. Bez nich roślina nie jest w stanie wyprodukować białka, a co za tym idzie – prawidłowo się rozwijać. Siarka wchodzi w skład białek, pełniących funkcję enzymów sterujących funkcjonowaniem rośliny – bierze udział w budowaniu struktury przestrzennej enzymów i białek budulcowych. Jest ona także ważnym elementem metabolizmu kwasów tłuszczowych.

Więcej na temat nawożenia siarką przeczytacie w najbliższym numerze "top agrar Polska" (9/2017).
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 13:39