Parę nowości na sezon jesienny
Nowa odmiana rzepaku i zaprawa nasienna dla zbóż ozimych – to nowości, które dzisiaj zaprezentowała firma Bayer.
– W ofercie mamy tylko odmiany hybrydowe rzepaku ozimego, wśród nich są klasyczne mieszańce, odmiany Clearfield, tolerancyjne na kiłę kapusty, o niskiej biomasie oraz odmiany typu Holl o wysokiej zawartości kwasu oleinowego, a niskiej linolenowego – rozpoczęła Katarzyna Gallewicz z Bayer CropScience. Nowością na nadchodzący sezon ma być odmiana DK Extime. Ta klasyczna odmiana hybrydowa ma się odznaczać bardzo dobrym wigorem jesiennym oraz bardzo dobrą zimotrwałością.
– DK Extime to także wysoka zdrowotność. Odznacza się doskonałą tolerancją na suchą zgniliznę kapustnych dzięki genom RLM 7 i 3 – podkreślała Katarzyna Gallewicz. Poza tym odmiana ma mieć wysoką odporność na wyleganie oraz osypywanie się nasion. Jak podkreślała przedstawicielka Bayer odmiana dawała wysokie plony w doświadczeniach łanowych w 2018 r. – średnio 4,21 t/ha.
Trzy substancje w zaprawie
Nowością na sezon jesienny będzie też zaprawa nasienna Bariton Super 97,5 FS, która zawiera tebukonazol (10 g/l), protiokonazol (50 g/l) i fludioksonil (37,5 g/l). Zarejestrowana jest we wszystkich zbożach ozimych.
– Nasza nowa zaprawa wykazuje bardzo dobrą skuteczność w zwalczaniu śnieci cuchnącej na pszenicy czy pleśni śniegowej w jęczmieniu i życie – mówiła Dorota Muszyńska. Dodała, że produkt dzięki wsparciu strategią Bayer SeedGrowth odznacza się bardzo dobrym i trwałym pokryciem nasion. Ma to m.in. zapobiegać wypłukiwaniu zaprawy z powierzchni ziarniaków, gdy te dostaną się już do gleby. Pozostałe choroby, przeciwko którym zarejestrowana jest zaprawa to fuzaryjna zgorzel siewek, zgorzel siewek, pasiastość liści jęczmienia, plamistość siatkowa jęczmienia oraz głownia pyląca jęczmienia. Dawka zaprawy to 100 ml na 100 kg ziarna.
Rolnicy coraz bardziej świadomi
Dr Michał Krysiak przedstawił wyniki sondażu na temat bezpieczeństwa stosowania środków ochrony roślin i rolnictwa zrównoważonego przeprowadzonego wśród rolników i sadowników.jd, fot. Daleszyński

Przeczytaj również
Katzrzyna Galewicz, Bayer CropScience
Dorota Muszyńska, Bayer CropScience
Dr Michał Krysiak, Bayer CropScience