Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

Niskie ceny owoców – głos przetwórców

Obrazek

Wysokie zbiory i zapasy na całym świcie oraz malejąca konsumpcja. To zdaniem przetwórców owoców główna przyczyna niskich cen skupu, a nie – jak twierdzą sadownicy – zmowa cenowa.

19 września 2016, 12:19

Tegoroczne zbiory jabłek szacowane są nawet na ponad 4 mln t. Przy wciąż obowiązującym rosyjskim embargu to ogromny problem. - Skala produkcji jest bardzo duża i zaczynamy mieć nadmiar bogactwa – tłumaczył sytuację na rynku owoców i warzyw w Sejmie wiceminister rolnictwa Zbigniew Babalski, który dodał: – Mamy niewykorzystaną strukturę podaży. 20% naszych producentów potrafi się skonsolidować, pozostałe 80% jest rozdrobniona, mała, słaba ekonomicznie i z ograniczonym wpływem na rynek. Sadownicy zdają sobie z tego sprawę, ale ich zdaniem nic nie uzasadnia tego, aby w punktach skupu płacić za kilogram jabłek przemysłowych poniżej 20 groszy.

Wpływ rynku światowego na krajowy

Z kolei przetwórcy twierdzą, że nie jest to nic dziwnego w sytuacji permanentnej nadprodukcji na światowych rynkach.

Polska jest jednym ze znaczących producentów owoców na świecie, ale nie największym. Większość tych owoców w formie świeżej czy przetworzonej jest eksportowana dlatego sytuacja, o której rozmawiamy musi być rozstrzygana na kanwie sytuacji międzynarodowej. Nie możemy oceniać sytuacji krajowej bez spojrzenia na sytuację na rynkach światowych  A co się dzieje na rynkach światowych? Intensywnie zaczyna się produkcja w krajach o bardzo niskich kosztach produkcji – tłumaczy Barbara Groele z Krajowej Unii Producentów Soków.

Permanentna nadprodukcja

Wiele krajów o niskich kosztach produkcji (Ukraina, Mołdawia, Turcja) silnie rozwija w ostatnim czasie produkcję owoców. Dodatkowo Chiny w ostatnich latach w bardzo krótkim czasie stały się jednym z największych konkurentów producentów owoców na rynkach światowych z uwagi na możliwość dostarczania dużych, tanich i jednolitych partii owoców i ich przetworów.

Generalnie na całym świecie w ostatnim czasie notuje się znaczący wzrost produkcji owoców, a z drugiej strony nie rośnie ich konsumpcja w rejonach wysoko rozwiniętych gospodarczo czyli w Unii Europejskiej i krajach Ameryki Północnej. Przykładowo zbiory jabłek zgodnie z danymi FAO wzrosły od 2006 r. do 2013 r. z 64 mln t. do ponad 80 mln t. W samych Chinach produkcja jabłek skoczyła z 26 do 40 mln t. A najlepszym przykładem tego trendu jest Polska, która jeszcze niedawno produkowała „zaledwie” 2,3 mln t.

– Ta nadprodukcja jest faktem, a konsumenci wcale więcej nie jedzą, a w krajach Europy Zachodniej jest nawet tendencja spadkowa. To powoduje zapełnienie przechowalni. Zapasy jabłek deserowych w ilościach między 200-300 tys. t. zostały przetworzone między marcem i lipcem na zagęszczony sok. Tym samym doprowadziło to do podwyższenia jego produkcji oraz skumulowania zapasów w Polsce i krajach ościennych – tłumaczyła posłom Barbara Groele z KUPS.

wk

Fot. Wójcik



Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)