StoryEditor

Oświadczenie Copa/Cogeca w sprawie przyszłości WPR

Parlament Europejski, a następnie Rada Europejska, zdecydowały wczoraj o podjęciu dalszych działań i kontynuacji prac nad WPR – kluczową polityką dla społeczności.
22.10.2020., 10:10h
Copa/Cogeca podkreśla w oświadczeniu, że decyzja o podjęciu dalszych działań ta pozwala na kontynuację trzyletnich prac nad przyszłą WPR, w kluczowym momencie, gdy sektor rolny stoi w obliczu kryzysu COVID, rynkowych zakłóceń i niepewności co do Brexitu.

– WPR zaproponowana przez Komisję Europejską w 2018 r. i poddana pod głosowanie w Parlamencie Europejskim w dzisiejszych czasach nie jest idealna, ale jest to kompromis, który może pozwolić rolnikom i spółdzielniom na rozwój i inwestycje w ich produkcję i stanie się bardziej ekologicznym – dodaje organizacja.

W tym tygodniu odbędą się liczne głosowania, jednak całościowa analiza może zostać przeprowadzona dopiero w piątek w PE.

– Posłowie podjęli odpowiedzialną decyzję i stwierdzili, wyraźną większością 503 głosów, że rolnictwo nie powinno być kwestią ideologii czy rewolucji, ale pracy nad adaptacją i przemianami. Copa i Cogeca z zadowoleniem przyjmują prace prowadzone przez sprawozdawców ds. WPR i posłów do PE z grupy COM AGRI, którzy pracowali niestrudzenie pomimo warunków narzuconych przez COVID. To samo odnosi się do Niemiec – komentuje prace Copa/Cogeca w oświadczeniu.

Według organizacji włożono wiele pracy i wysiłku w osiągnięcie porozumienia w sprawie i wypracowanie wspólnego stanowiska Rady dla wszystkich państw członkowskich.

Jak dodaje Copa/Cogeca europejscy rolnicy i spółdzielnie rolnicze rozumieją założenia, a organizacja zamierza pracować nad realizacją kluczowych celów na przyszłość WPR. Rolnicy potrzebują i liczą na to, że proces ten będzie kontynuowany w duchu współpracy podczas rozmów trójstronnych.

Oprac. dkol na podst. Copa/Cogeca
Fot. archiwum
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl