Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Partner portalu

Oświadczenie Copa/Cogeca w sprawie przyszłości WPR

22.10.2020

Oświadczenie Copa/Cogeca w sprawie przyszłości WPR

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Copa/Cogeca podkreśla w oświadczeniu, że decyzja o podjęciu dalszych działań ta pozwala na kontynuację trzyletnich prac nad przyszłą WPR, w kluczowym momencie, gdy sektor rolny stoi w obliczu kryzysu COVID, rynkowych zakłóceń i niepewności co do Brexitu.

– WPR zaproponowana przez Komisję Europejską w 2018 r. i poddana pod głosowanie w Parlamencie Europejskim w dzisiejszych czasach nie jest idealna, ale jest to kompromis, który może pozwolić rolnikom i spółdzielniom na rozwój i inwestycje w ich produkcję i stanie się bardziej ekologicznym – dodaje organizacja.

W tym tygodniu odbędą się liczne głosowania, jednak całościowa analiza może zostać przeprowadzona dopiero w piątek w PE.

– Posłowie podjęli odpowiedzialną decyzję i stwierdzili, wyraźną większością 503 głosów, że rolnictwo nie powinno być kwestią ideologii czy rewolucji, ale pracy nad adaptacją i przemianami. Copa i Cogeca z zadowoleniem przyjmują prace prowadzone przez sprawozdawców ds. WPR i posłów do PE z grupy COM AGRI, którzy pracowali niestrudzenie pomimo warunków narzuconych przez COVID. To samo odnosi się do Niemiec – komentuje prace Copa/Cogeca w oświadczeniu.

Według organizacji włożono wiele pracy i wysiłku w osiągnięcie porozumienia w sprawie i wypracowanie wspólnego stanowiska Rady dla wszystkich państw członkowskich.

Jak dodaje Copa/Cogeca europejscy rolnicy i spółdzielnie rolnicze rozumieją założenia, a organizacja zamierza pracować nad realizacją kluczowych celów na przyszłość WPR. Rolnicy potrzebują i liczą na to, że proces ten będzie kontynuowany w duchu współpracy podczas rozmów trójstronnych.

Oprac. dkol na podst. Copa/Cogeca
Fot. archiwum

Widziałeś już nasze video "V Forum Rolnictwa i Agrobiznesu: Komisarz rolny UE Janusz Wojciechowski o nowej Wspólnej Polityki Rolnej"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Marko Borwieck nie jest już prezesem John Deere

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!