Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

UE: produkcja wszystkich mięs w dół

Obrazek

Produkcja mięsa w UE w 2022 r. wyraźnie spadła. Ile zatem Wspólnota wyprodukowała wołowiny, wieprzowiny, drobiu oraz baraniny?

Dominika Mulak24 marca 2023, 09:51
Według wstępnych danych Eurostatu, biorąc pod uwagę rzeźnie podlegające obowiązkowi sprawozdawczemu, całkowita produkcja mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego oraz baraniny zmniejszyła się o 1,7 mln t (4%) do 41,25 mln t w porównaniu z 2021 r.

Wysokie koszty pasz, straty ekonomiczne dla producentów i niższa liczba zwierząt spowodowały zmniejszenie liczby ubijanych zwierząt w większości państw członkowskich Unii. Było to szczególnie widoczne w przypadku świń, których wg Eurostatu w 2022 r. w rzeźniach ubito rok do roku o 12,7 mln mniej. Największe spadki odnotowano w Niemczech, Belgii i Rumunii. Całkowita produkcja wieprzowiny we Wspólnocie spadła o nieco ponad 1,3 mln t (5,7%) do 22,1 mln t, najniżej od 2014 r. Tylko w bardzo małych państwach producenckich, takich jak Łotwa, Grecja i Luksemburg, produkcja wieprzowiny wzrosła w porównaniu z poprzednim rokiem.

Drób był drugim najważniejszym rodzajem mięsa w UE. Ale i tu po latach wzrostu nastąpił spadek produkcji – o 1,7% do 12,13 mln t. Ptasia grypa i wysokie koszty produkcji dały się w tym przypadku we znaki producentom. Chociaż Hiszpania i Polska wyprodukowały więcej drobiu niż w 2021 r., nie zrekompensowało to strat u innych ważnych producentów, tj. Francji, Włoch i Niemiec.

W przypadku bydła niższe pogłowie i malejące masy ubojowe doprowadziły do spadku produkcji wołowiny w UE w 2022 r. – o 2,4% do 6,64 mln t w porównaniu z 2021 r. Tylko Irlandia, Hiszpania, Portugalia i Grecja z UE-27 zgłosiły wzrost produkcji mięsa wołowego. Francja, wiodący producent, odnotowała spadek produkcji o 4,4% do 1,36 mln t.

Z kolei produkcja baraniny spadła rok do roku o 0,9% do 422 tys. t.
Oprac. na podstawie AgE
Fot. Envato Elements


Picture of the author
Autor Artykułu:Dominika Mulak
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)