StoryEditor

UE: produkcja wszystkich mięs w dół

Produkcja mięsa w UE w 2022 r. wyraźnie spadła. Ile zatem Wspólnota wyprodukowała wołowiny, wieprzowiny, drobiu oraz baraniny?
24.03.2023., 09:03h
Według wstępnych danych Eurostatu, biorąc pod uwagę rzeźnie podlegające obowiązkowi sprawozdawczemu, całkowita produkcja mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego oraz baraniny zmniejszyła się o 1,7 mln t (4%) do 41,25 mln t w porównaniu z 2021 r.

Wysokie koszty pasz, straty ekonomiczne dla producentów i niższa liczba zwierząt spowodowały zmniejszenie liczby ubijanych zwierząt w większości państw członkowskich Unii. Było to szczególnie widoczne w przypadku świń, których wg Eurostatu w 2022 r. w rzeźniach ubito rok do roku o 12,7 mln mniej. Największe spadki odnotowano w Niemczech, Belgii i Rumunii. Całkowita produkcja wieprzowiny we Wspólnocie spadła o nieco ponad 1,3 mln t (5,7%) do 22,1 mln t, najniżej od 2014 r. Tylko w bardzo małych państwach producenckich, takich jak Łotwa, Grecja i Luksemburg, produkcja wieprzowiny wzrosła w porównaniu z poprzednim rokiem.

Drób był drugim najważniejszym rodzajem mięsa w UE. Ale i tu po latach wzrostu nastąpił spadek produkcji – o 1,7% do 12,13 mln t. Ptasia grypa i wysokie koszty produkcji dały się w tym przypadku we znaki producentom. Chociaż Hiszpania i Polska wyprodukowały więcej drobiu n...
Pozostało 39% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
15. październik 2024 17:55