Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Buraki bez chwastów także podczas suszy

27.02.2020

Drukuj

Buraki bez chwastów także podczas suszy

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Dopóki buraki nie zakryją międzyrzędzi, narażone są na konkurencję chwastów. Nawet jeśli już osiągną tę fazę, w przypadku suszy obumierające liście odkrywają glebę, na której po opadach deszczu chwasty mogą znowu kiełkować. W przypadku buraków, gdy chwasty pokrywają 20% powierzchni, trzeba liczyć się ze spadkiem plonowania o 15%. Warto zatem zastanowić się np. nad mechanicznym zwalczaniem chwastów. Każdy taki zabieg zmniejsza liczbę nasion kiełkujących o 60%. Jeśli zatem na danej plantacji wykonamy 4-krotne odchwaszczanie mechaniczne, to z wyjściowych 100% nasion kiełkujących może nam pozostać tylko 2%. Może to wydawać się niedużo, ale przy zasobnym banku glebowym nasion chwastów i tak można nadal spodziewać się, że po ich skiełkowaniu chwasty będą przewyższać liczebnością buraki nawet kilkakrotnie. Odchwaszczanie mechaniczne można przeprowadzać od fazy 2 liści buraka do momentu przed zakryciem międzyrzędzi.
Oczywiście, pielniki mechaniczne usuwają chwasty między rzędami buraków. Możliwe jest jednak także mechaniczne pielenie pomiędzy roślinami w rzędzie. Wtedy buraki muszą być zasiane precyzyjnie w trójkąt, tzn. że rośliny układają się w rzędy nie tylko w linii siewu, ale także poza nią.

Herbicydy ograniczają plon

r e k l a m a

Jeśli możliwa byłaby uprawa buraka bez herbicydów, to ich plon byłby wyższy nawet o 15%. O tyle właśnie spada plonowanie w wyniku stresu herbicydowego. Dlatego ważne jest jego minimalizowanie poprzez wzmacnianie roślin buraka. Możemy to robić przez odpowiednie nawożenie mineralne, poprawiające dostępność składników oraz przez nawożenie nalistne. Stosowanie np. strobiluryn hamuje wytwarzanie hormonów stresu w burakach. Zmniejszanie stresu herbicydowego można też uzyskać, wpływając na przyspieszenie rozkładu substancji chwastobójczych. Na ich rozkład wpływają enzymy, w skład których wchodzą mikroelementy. Pierwszy z enzymów – monooksydaza cytochromowa wymaga manganu, miedzi i żelaza, a odpowiada za rozpad triflusulfuronu czy etofumesatu. Kolejny enzym oksydaza auksynowa wymaga manganu do rozpadu chinomeraku i chlopyralidu. Z kolei transferaza glutationowa do sprawnego rozpadu etofumesatu, chlorydazonu, metamitronu i lenacylu wymaga siarki, żelaza i miedzi. Jeśli zatem buraki reagują negatywnie na zastosowany herbicyd, trzeba je wspomóc nalistnie wymienionymi pierwiastkami przed odchwaszczaniem.

Więcej o odchwaszczaniu buraków przeczytasz w najnowszym, marcowym wydaniu „top agrar Polska”.



jd, fot. Agrarfoto

Polecane dla Ciebie:

article icon

Podatek od nieruchomości przy elektrowni fotowoltaicznej

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody