Jesteś w strefie Premium
Pierwszy miesiąc kampanii buraczanej za nami

Ponad miesiąc po rozpoczęciu kampanii buraczanej można wyciągnąć pierwsze wnioski i szacunki plonu.
Najlepiej sytuacja pod względem plonów wygląda na północy kraju w rejonie cukrowni w Malborku (KSC) i Glinojecku (Pfeifer & Langen). Ciężkie gleby Warmii i mady Żuław przytrzymały wodę, a opady też choć niewielkie, jednak pojawiały się regularnie. Dzięki temu buraki nie cierpiały tak jak w innych rejonach kraju. Plony do cukrowni w Malborku są na poziomie 75–80 t/ha i przy stosunkowo wysokiej polaryzacji – około 17,5%. Rejon Glinojecka obsługuje też bardzie suche gleby i średni plon na połowę października jest nieco powyżej 60 t/ha. Polaryzacja tam jest na poziomie 17%
W woj. kujawsko-pomorskim plony dla cukrowni KSC w Nakle są na poziomie 50 t/ha, a w Kruszwicy, skąd surowiec pochodzi z czarnych ziem kujawskich jest wyższy – 56 t/ha. Za to wysoka jest tam polaryzacja – 18%, a nawet więcej.
W Polsce centralnej warunki były lepsze niż w Wielkopolsce, chociaż cukrownia w Dobrzelinie ściąga surowiec także z mniej urodzajnych w tym roku miejsc. Plony są na poziomie 66 t/ha przy polaryzacji ponad 17,5%.
W woj. kujawsko-pomorskim plony dla cukrowni KSC w Nakle są na poziomie 50 t/ha, a w Kruszwicy, skąd surowiec pochodzi z czarnych ziem kujawskich jest wyższy – 56 t/ha. Za to wysoka jest tam polaryzacja – 18%, a nawet więcej.
W Polsce centralnej warunki były lepsze niż w Wielkopolsce, chociaż cukrownia w Dobrzelinie ściąga surowiec także z mniej urodzajnych w tym roku miejsc. Plony są na poziomie 66 t/ha przy polaryzacji ponad 17,5%.
W Wielkopolsce plony buraków zależą od lokalizacji plantacji i gleb. Na południu rejonu jest to około 60 t/ha przy zawartości cukru około 18% i nieco więcej. Natomiast w centrum i na zachodzie regionu są nieco niższe i wynoszą 55–60 t/ha przy polaryzacji 17,5%.
Na południowym zachodzie plony także nie powalają z nóg. Jedynie w rejonach podgórskich i Kotliny Kłodzkiej są nieco lepsze, ale nie stanowią one dużej masy w całej ilości skupowanych buraków na południowym wschodzie. Plony wynoszą tam około 55 t/ha przy zawartości cukru na poziomi 17,5%.
W rejonie cukrowni Ropczyce (południowy wschód) plon jest na poziomie 75 t/ha, ale przy niższej polaryzacji – 15,5–16%. W rejonie lubelskim plony są zróżnicowane w zależności od opadów i wynoszą od 40 do 70 t/ha (średnio 53 t/ha, przy niespełna 17% cukru).
Zanieczyszczenia są w tym roku stosunkowo niewielkie – najczęściej od 5 do 9%. Jest sucho, a korzenie są krótkie. Jednak ze względu na często duże zachwaszczenie mysz musi pracować wolniej lub konieczne są dwukrotne zabiegi doczyszczenia. Rzadko z której plantacji zanieczyszczenia są powyżej 10%. Problemem bywa jednak duża ilość suchych liści i ich ogonków, które dostają się do masy korzeni i utrudniają przemieszanie ich na przenośnikach. Ta sytuacja wynika z wysokiej główki, która odradzała się po suszy. W wielu przypadkach została ona ogłowiona i jest stratą, ale często też zostaje ucięta w połowie i dolne suche ogonki liściowe dostają się do masy korzeni.
Warto tutaj nadmienić, że rolnicy oddający buraki do KSC znają już cenę buraków podstawowych 16-procentowych. Wynosi ona 113,03 zł/t. Nie są natomiast jeszcze znane ostateczne ceny dla zagranicznych koncernów, te zależą od kursu euro i wielu składowych ceny. Przykładowo rolnicy, którzy otrzymali rachunki z Nordzucker w zależności od formy ustalania ceny otrzymują 117–119 zł/t.
tcz
tcz
Przeczytaj również
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora