Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Bydło mięsne i opasy – co w numerze 1/2020?

Obrazek

Nasz kwartalnik „Bydło mięsne i opasy” dedykujemy wszystkim zainteresowanym hodowlą i chowem bydła mięsnego oraz opasów. Piszemy w nim o aktualnych wyzwaniach, szansach na rozwój w sektorze produkcji wołowiny i prognozach rynkowych. Doradzamy, jak utrzymywać i efektywnie żywić zwierzęta, a także organizować bazę paszową.

Marcin JajorDorota Kolasińska13 lutego 2020, 11:14
Tych wszystkich bardzo ważnych w zakresie ekonomiki produkcji wołowiny aspektów nie zabrakło również w najnowszej, trzeciej już odsłonie „Bydła mięsnego i opasów”. Wśród najciekawszych tematów naszego kwartalnika każdy hodowca bydła znajdzie m.in. informacje o:

  •  umowie handlowej z krajami Mercosur. W ramach Forum Sektora Wołowiny eksperci dyskutowali, na ile po jej zatwierdzeniu kontyngent mięsa sprowadzonego z Brazylii może wpłynąć na ceny skupu w Polsce i innych krajach Wspólnoty. Czy będzie podlegało tym samym standardom;
  • żywieniu bydła opasowego tzw. kompaktowym TMR-em. Przedstawiamy konkretny przykład rozwiązania, który polega na dodaniu do mieszanki dodatkowej ilości wody, tak by zawierała ona ostatecznie ok. 37–38% suchej masy. Po co się to robi i jakie można uzyskać efekty;
  • opasie wolców i jałówek. Czy warto postawić na tucz tych zwierząt i jakie należy spełnić warunki, by można było mówić o opłacalności? Przedstawiamy za i przeciw, konkretne parametry i rynek na tego rodzaju mięso w UE;
  • możliwości wykorzystania pastwiska w chowie i hodowli bydła ras mięsnych. Podpowiadamy, na jakie aspekty należy zwrócić uwagę, decydując się na konkretne mieszanki. Opisujemy konkretne gatunki traw, których nie powinno zabraknąć na pastwiskach, wyjaśniamy, jak dbać o ruń oraz opisujemy, jakimi potencjalnymi walorami charakteryzuje się wołowina uzyskiwana od zwierząt żywionych zielonką pastwiskową;
  • organizacji hodowli bydła w Nowej Zelandii, gdzie jak okiem sięgnąć rozpościerają się zielone pastwiska. Zwierzęta są na nich utrzymywane przez cały rok. Jakie rasy są w stanie sprostać tym wymaganiom, co robią rolnicy, by efektywnie wykorzystać ruń;
  • hodowli zwierząt w kolebce bydła ras mięsnych, a więc we Francji. Opisujemy rodzinne gospodarstwo, które od kilku pokoleń utrzymuje bydło rasy salers i zajmuje się sprzedażą jałówek hodowlanych oraz bezpośrednią sprzedażą wołowiny do pobliskich szkół i restauracji;
  • mało wymagającej pod kątem warunków utrzymania i żywienia rasie bydła mięsnego highland. Piszemy o głównych założeniach programu hodowlanego, specyfice rasy, pogłowiu w Polsce oraz cenach zakupu zwierząt.

Jeśli jesteś hodowcą bydła mięsnego, prowadzisz opas krzyżówek międzyrasowych lub opasów hf i chcesz zwiększyć opłacalność produkcji wołowiny – zadeklaruj chęć otrzymywania bieżącego i kolejnych wydań dodatku „Bydło mięsne i opasy”, bo znajdziesz w nich ciekawe reportaże i warte uwagi porady. 

Jak zamówić dodatek do prenumeraty? Sprawdź TUTAJ lub kliknij w okładkę najnowszego wydania!




Picture of the author
Autor Artykułu:Marcin Jajor
Pozostałe artykuły tego autora
Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)