Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Bydło mięsne i opasy – co w numerze 1/2020?

13.02.2020

Drukuj

Bydło mięsne i opasy – co w numerze 1/2020?

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Tych wszystkich bardzo ważnych w zakresie ekonomiki produkcji wołowiny aspektów nie zabrakło również w najnowszej, trzeciej już odsłonie „Bydła mięsnego i opasów”. Wśród najciekawszych tematów naszego kwartalnika każdy hodowca bydła znajdzie m.in. informacje o:

  •  umowie handlowej z krajami Mercosur. W ramach Forum Sektora Wołowiny eksperci dyskutowali, na ile po jej zatwierdzeniu kontyngent mięsa sprowadzonego z Brazylii może wpłynąć na ceny skupu w Polsce i innych krajach Wspólnoty. Czy będzie podlegało tym samym standardom;
  • żywieniu bydła opasowego tzw. kompaktowym TMR-em. Przedstawiamy konkretny przykład rozwiązania, który polega na dodaniu do mieszanki dodatkowej ilości wody, tak by zawierała ona ostatecznie ok. 37–38% suchej masy. Po co się to robi i jakie można uzyskać efekty;
  • opasie wolców i jałówek. Czy warto postawić na tucz tych zwierząt i jakie należy spełnić warunki, by można było mówić o opłacalności? Przedstawiamy za i przeciw, konkretne parametry i rynek na tego rodzaju mięso w UE;
  • możliwości wykorzystania pastwiska w chowie i hodowli bydła ras mięsnych. Podpowiadamy, na jakie aspekty należy zwrócić uwagę, decydując się na konkretne mieszanki. Opisujemy konkretne gatunki traw, których nie powinno zabraknąć na pastwiskach, wyjaśniamy, jak dbać o ruń oraz opisujemy, jakimi potencjalnymi walorami charakteryzuje się wołowina uzyskiwana od zwierząt żywionych zielonką pastwiskową;
  • organizacji hodowli bydła w Nowej Zelandii, gdzie jak okiem sięgnąć rozpościerają się zielone pastwiska. Zwierzęta są na nich utrzymywane przez cały rok. Jakie rasy są w stanie sprostać tym wymaganiom, co robią rolnicy, by efektywnie wykorzystać ruń;
  • hodowli zwierząt w kolebce bydła ras mięsnych, a więc we Francji. Opisujemy rodzinne gospodarstwo, które od kilku pokoleń utrzymuje bydło rasy salers i zajmuje się sprzedażą jałówek hodowlanych oraz bezpośrednią sprzedażą wołowiny do pobliskich szkół i restauracji;
  • mało wymagającej pod kątem warunków utrzymania i żywienia rasie bydła mięsnego highland. Piszemy o głównych założeniach programu hodowlanego, specyfice rasy, pogłowiu w Polsce oraz cenach zakupu zwierząt.

    r e k l a m a

Jeśli jesteś hodowcą bydła mięsnego, prowadzisz opas krzyżówek międzyrasowych lub opasów hf i chcesz zwiększyć opłacalność produkcji wołowiny – zadeklaruj chęć otrzymywania bieżącego i kolejnych wydań dodatku „Bydło mięsne i opasy”, bo znajdziesz w nich ciekawe reportaże i warte uwagi porady. 

Jak zamówić dodatek do prenumeraty? Sprawdź TUTAJ lub kliknij w okładkę najnowszego wydania!


Polecany artykuł

Czworaczki u angusów – wszystkie zdrowe!

Polecane dla Ciebie:

article icon

Problemy sadowników z ubezpieczeniem upraw od przymrozków

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody