Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Jacek Zarzecki – sektor powinien być transparentny (WYWIAD)

25.02.2020

Drukuj

Jacek Zarzecki – sektor powinien być transparentny (WYWIAD)

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Pokłosiem tzw. afery leżakowej jest projekt ustawy o wzmocnieniu nadzoru nad ubojem zwierząt. Czy niweluje on problemy branży?

Jacek Zarzecki: Po ujawnieniu afery dotyczącej nielegalnego uboju bydła w Kalinowie, złożyliśmy 10 postulatów, m.in. wprowadzenia monitoringu w ubojniach. Oczywiście, nie jest to wszystko, czego oczekiwaliśmy, bo propozycja Rady Sektora Wołowiny uwzględniała również potrzebę monitoringu zwierząt podczas transportu, który z naszego punktu widzenia ma ogromne znaczenie w przypadku zwierząt kontuzjowanych.

Będziemy o tym przypominać w ramach konsultacji. Dodatkowo zapis z monitoringu na autach powinien być archiwizowany, bo dzięki temu będziemy mogli sprawdzić, w jakim stanie i w jakiej konkretnej sytuacji dane zwierzę zostało wprowadzone do auta i w jakim stanie było z niego wyprowadzane. Uważamy, że sektor wołowiny powinien być transparentny, bo takie jest zapotrzebowanie konsumentów.

Dyskusja toczy się też wokół propozycji utworzenia rzeźni rolniczych o małej zdolności produkcyjnej…
J.Z.: Małe ubojnie mają przyszłość, ale projekt, który zakłada ich wprowadzenie, musi zostać doprecyzowany. Nie wyobrażamy sobie, by osoba dokonująca uboju w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej musiała mieć takie same uprawnienia, jak pracująca w dużym zakładzie. Zgadzamy się jednak z proponowanym limitem jednej ubijanej sztuki bydła dziennie, tj. 365 szt. rocznie. Warto też nadmienić, że tego rodzaju działania powinny być połączone ze wsparciem dla grup producenckich. 

Nieścisłości w projekcie jest więcej... Czy takie przepisy zapewnią bezpieczeństwo żywności i nie ucierpi na tym wizerunek wołowiny? W jaki sposób poprawić wizerunek polskiej wołowiny na świecie, jak rozwiązać problemy podczas klasyfikacji tusz, w jaki sposób promować wołowinę i zwiększyć spożycie? Na te wszystkie pytania szczegółowo odpowiada Jacek Zarzecki w wywiadzie dostępnym w dodatku Bydło mięsne i opasy 1/2020 na str. 8. 

r e k l a m a

Jeżeli jesteś ciekawy, co jeszcze znajduje się w naszym kwartalniku, zajrzyj TUTAJ, a klikając w okładkę możesz zamówić prenumeratę. 




 

Polecane dla Ciebie:

article icon

Podatek od nieruchomości przy elektrowni fotowoltaicznej

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody