Zaloguj
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Jacek Zarzecki – sektor powinien być transparentny (WYWIAD)

Małe rzeźnie rolnicze to szansa dla niewielkich gospodarstw oraz grup producentów rolnych – uważa Jacek Zarzecki. O tym i o wielu innych aktualnych zagadnieniach rozmawiamy z prezesem PZHiPBM w wywiadzie dostępnym w dodatku Bydło mięsne i opasy 1/2020.
Marcin Jajor25 lutego 2020, 06:27
Pokłosiem tzw. afery leżakowej jest projekt ustawy o wzmocnieniu nadzoru nad ubojem zwierząt. Czy niweluje on problemy branży?

Jacek Zarzecki: Po ujawnieniu afery dotyczącej nielegalnego uboju bydła w Kalinowie, złożyliśmy 10 postulatów, m.in. wprowadzenia monitoringu w ubojniach. Oczywiście, nie jest to wszystko, czego oczekiwaliśmy, bo propozycja Rady Sektora Wołowiny uwzględniała również potrzebę monitoringu zwierząt podczas transportu, który z naszego punktu widzenia ma ogromne znaczenie w przypadku zwierząt kontuzjowanych.

Będziemy o tym przypominać w ramach konsultacji. Dodatkowo zapis z monitoringu na autach powinien być archiwizowany, bo dzięki temu będziemy mogli sprawdzić, w jakim stanie i w jakiej konkretnej sytuacji dane zwierzę zostało wprowadzone do auta i w jakim stanie było z niego wyprowadzane. Uważamy, że sektor wołowiny powinien być transparentny, bo takie jest zapotrzebowanie konsumentów.

Dyskusja toczy się też wokół propozycji utworzenia rzeźni rolniczych o małej zdolności produkcyjnej…
J.Z.: Małe ubojnie mają przyszłość, ale projekt, który zakłada ich wprowadzenie, musi zostać doprecyzowany. Nie wyobrażamy sobie, by osoba dokonująca uboju w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej musiała mieć takie same uprawnienia, jak pracująca w dużym zakładzie. Zgadzamy się jednak z proponowanym limitem jednej ubijanej sztuki bydła dziennie, tj. 365 szt. rocznie. Warto też nadmienić, że tego rodzaju działania powinny być połączone ze wsparciem dla grup producenckich. 

Nieścisłości w projekcie jest więcej... Czy takie przepisy zapewnią bezpieczeństwo żywności i nie ucierpi na tym wizerunek wołowiny? W jaki sposób poprawić wizerunek polskiej wołowiny na świecie, jak rozwiązać problemy podczas klasyfikacji tusz, w jaki sposób promować wołowinę i zwiększyć spożycie? Na te wszystkie pytania szczegółowo odpowiada Jacek Zarzecki w wywiadzie dostępnym w dodatku Bydło mięsne i opasy 1/2020 na str. 8. 

Jeżeli jesteś ciekawy, co jeszcze znajduje się w naszym kwartalniku, zajrzyj TUTAJ, a klikając w okładkę możesz zamówić prenumeratę. 




 


Picture of the author
Autor Artykułu:Marcin Jajor
Pozostałe artykuły tego autora

Przewiń W GÓRĘ LUB KLIKNIj aby WRÓCIĆ DO STRONY GŁÓWNEJ