Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Czy opas wolców i jałówek jest opłacalny?

Obrazek

Wykorzystując tanie pasze gospodarskie z powodzeniem można opasać jałówki i wolce, uzyskując wartościową tuszę oraz mięso dobrej jakości. Czy opas jałówek i wolców w Polsce jest opłacalny? Na to pytanie odpowiada prof. Nogalski z UWM w swoim artykule. 

Dorota Kolasińska13 lutego 2020, 13:16
Należymy do krajów, w których wołowinę pozyskuje się głównie w stadach bydła mlecznego. Mniej niż 10% pogłowia stanowią krowy ras mięsnych i mieszańce ras mlecznych i mięsnych. Konsekwencją posiadanej bazy bydlęcej, ale również dużego rozdrobnienia wśród producentów oraz zróżnicowanych technologii opasu jest stosunkowo niska jakość produkowanej wołowiny i związana z tym niższa cena, jaką uzyskujemy w eksporcie.

Eksport tusz buhajków dominuje

Dominują w nim tusze buhajków mlecznych opasanych w systemie półintensywnym z wykorzystaniem pasz gospodarskich. Intensywne formy opasu są mniej popularne ze względu na rachunek ekonomiczny, w którym koszty pasz stanowią co najmniej 70% wszystkich nakładów. Opas buhajków jest bardziej efektywny niż jałówek, wolców, czy też bydła dorosłego. Mimo tego w produkcji wołowiny dobrej jakości opas wolców i jałówek ma rację bytu.

Ceny jałówek wyższe niż ceny byczków

Ceny jałówek od pewnego czasu utrzymują się na stabilnym poziomie, uzyskując często wyższą cenę niż byczki. Z wolcami jest inaczej, jednak w niektórych krajach doceniana jest w szczególności jakość ich mięsa, a tusze uzyskują wyższe ceny. W Polsce opas wolców nie jest jeszcze popularny, ale warto sprawdzić jak je opasać, żeby tusza była najbardziej wartościowa pod kątem jakości kulinarnej, docenianej w innych krajach. 

Cały artykuł prof. Zenona Nogalskiego z UWM w Olsztynie przeczytasz w najnowszym wydaniu dodatku bydło mięsne i opasy (1/2020) na str. 14-18. Jeżeli jesteś ciekawy, co jeszcze znajduje się w naszym kwartalniku, zajrzyj TUTAJ, a klikając w okładkę możesz zamówić prenumeratę. 





Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)