Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła: dalej słabną, a magazyny pełne. Jakie stawki za bydło?

Obrazek

Niestety prognozy dotyczące dalszych spadków się sprawdzają, na szczęście lokalnie i nie we wszystkich kategoriach. Zakłady nadal mają kłopoty ze sprzedażą. Ile płacą w tym tygodniu za bydło w skupie?

Dorota Kolasińska6 grudnia 2022, 12:33

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie są prognozy na rynku?
  • ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy? 
  • jaka będzie cena bydła na koniec roku?
  • ile czasu będą obniżki? 
  • kiedy można się spodziewać podwyżek?

Według analiz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w okresie trzech pierwszych tygodni listopada 2022 r. ceny skupu żywca wołowego w Polsce ulegały niewielkim zmianom. W ostatnim tygodniu listopada bydło było tańsze o 1,5%, a rolnicy uzyskiwali średnio za nie 10,89 zł/kg. Wg. danych MRiRW rolnicy w tygodniu 21-27.11 otrzymali za byki 11,77 zł/kg, za krowy 9,33 zł/kg, a za jałówki 11,42 zł/kg.

- W UE średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 502,84 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była zbliżona do uzyskiwanej tydzień wcześniej, ale o 1% wyższa niż przed miesiącem oraz o 17,5% wyższa niż przed rokiem. Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 490,09 EUR/100 kg i była o 12,75 EUR (o 2,5%) niższa od średniej ceny w UE. Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat przeciętnie po 21,89 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej – podaje KOWR.

Z naszej sondy wynika, że właściwie każdy zakład już ma pełne magazyny i towaru nie potrzeba wiele przed okresem świątecznym. Mimo niewielkiej podaży żywca na rynku ceny wcale nie rosną, a wręcz przeciwnie – spadają.  Pracownicy zakładów cały czas zaznaczają, że sprzedaż nadal nie wygląda tak jak powinna. Rolnicy też niezbyt chętnie sprzedają w takich cenach i nie ma się co dziwić. Sprzedaje tylko ten, kto musi.

Sytuacja na rynku wołowiny w UE i na świecie

Jak wynika z raportu Komisji Europejskiej z listopada ceny dla wszystkich kategorii bydła stale utrzymują się na wysokim poziomie dzięki ograniczonej podaży. Jednocześnie zaznaczyć należy, że w okresie styczeń – sierpień 2022 r. produkcja spadła o -1,5% w porównaniu z tym samym okresem 2021 r., głównie ze względu na trwające zmniejszanie pogłowia i produkcji we Francji i Niemczech.

Jak podaje KE ze względu na połączony efekt letniej suszy i wysokiej ceny paszy zwierzęta ubijano przy niższej wadze. Sytuacja nadal jest jednak bardzo zróżnicowany w poszczególnych państwach członkowskich.

Podczas gdy Irlandia, Hiszpania i Włochy zwiększyły produkcję w porównaniu do ubiegłego roku, to z kolei Francja (-5%) i Niemcy (-10%) stanowią przeciwwagę, która nadal wskazuje na unijny spadek produkcji. Ceny bydła powinny się utrzymać na podobnym poziomie w przyszłym roku, ze względu na dalsze pogłębianie spadku pogłowia u największych producentów wołowiny. Warto zaznaczyć, że wyżej wymienione kraje, są głównymi importerami polskiej wołowiny, więc te zawirowania także wpływają na nasz rynek.

Warto dodać, że jednocześnie w pierwszych ośmiu miesiącach roku eksport z UE zmniejszył się o ok. 5% w porównaniu z analogicznym okresem 2021 r. Wysokie ceny mięsa i żywca nie sprzyjają wzrostowi tych wartości. Bardzo niekorzystną informacją dla europejskich rolników jest kwestia dotycząca importu wołowiny do UE, który w okresie styczeń-sierpień 2022 r. wzrósł o 32%, głównie z Ameryki Południowej - Brazylia (+10%) i Argentyna (+31%).

Brazylia kontynuuje swój wyjątkowy rok dotyczący rekordowego eksportu, a dodatkowo eksport do USA zwolnił, co nie pozostaje bez wpływu na europejskie i krajowe ceny.

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?

Sprawdź poniżej, ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy w konkretnych zakładach ubojowych na terenie całej Polski. Możesz sprawdzić ceny zarówno w wadze żywej i poubojowej. 

dkol/
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Zamów nasz dodatek

Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 17 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)