Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.plZaloguj
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>

Ceny bydła – dobra passa dalej trwa

Obrazek
Na rynku bydła mięsnego sytuacja jest korzystna. Wysokie ceny utrzymują się już kolejny tydzień. Notujemy nawet niewielkie podwyżki.
Dorota Kolasińska26 stycznia 2021, 11:51
W skupach nadal brakuje towaru w klasach R i O. Zapotrzebowanie jest spore, bo niektóre zakłady decydują się na kolejne podwyżki wszystkich klas i kategorii bydła, niewielkie, ale jednak... 

Pracownicy skupów twierdzą, że powstała luka bydlęca, trwająca już trzeci tydzień, powoduje, że do uboju trafia mniej żywca. Ceny utrzymują się na dość wysokim poziomie. Cena powyżej 14 zł/kg w wadze bitej ciepłej w klasie R za byka poniżej 24 m-cy to całkiem przyzwoita stawka. 

Tym, którzy sprzedawali w ostatnich tygodniach udało się wynegocjować naprawdę niezłe ceny za mieszańce mięsne – powyżej 14 zł/kg w klasie R, a za czystorasowe byki limousine w klasie U stawki sięgają 14,3 zł/kg. Stawki za krowy mięsne też się poprawiły, za klasę R ceny przekraczają nawet 11 zł/kg. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,51 zł/kg, za byka w klasie O 13,10 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,13 zł/kg, a za klasę O 12,36 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,00 zł/kg, a w klasie O za około 10,92 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,45 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 4,9 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy