🔔 Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 9 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – małe podwyżki przed obniżkami

03.03.2020

Drukuj

Ceny bydła – małe podwyżki przed obniżkami

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Punkty skupu żywca wołowego podniosły lekko ceny za bydło o około 20-30 gr/kg w wadze bitej ciepłej. Cena za żywiec jak stała, tak stoi na dość niskim poziomie (6,5 - 7 zł/kg). Niestety podwyżki nie są zapowiedzią lepszych czasów, lecz tendencji spadkowej. Chwilowo zapotrzebowanie na żywiec wołowy jest wyższe, stąd kilka punktów skupu podniosło stawki za byki, jałówki i krowy.

Niestety, jak informują pracownicy zakładów ceny niedługo zaczną spadać, bowiem u jednego z naszych największych odbiorców żywca, czyli we Włoszech koronawirus robi swoje – cierpi handel, dostawy do północnych Włoszech są czasowo wstrzymywane. Niezależnie od tego, ile sytuacja potrwa, to polskie zakłady są znane z tego, że wykorzystują każdą nadarzającą się okazję, aby obniżyć ceny rolnikowi. Tak zapewne stanie się i w tej sytuacji...


Koronawirus we Włoszech


Dlaczego akurat Włochy są tak ważne? Ponieważ są krajem, który importuje z Polski najwięcej żywca wołowego. W 2019 r. Włosi zaimportowali 18 426 szt. bydła przy średniej cenie 2,57 euro/kg. Wolumen wyniósł 9 510 tys. euro. Jednak to nie wszystko, bowiem Włosi kupują od nas także wołowinę świeżą i schłodzoną. W 2019 r. do Włoch pojechało 81 889 ton ( średnia cena 3,8 euro/kg). Dla porównania w ubiegłym roku Włosi płacili swoim rolnikom 3,9 euro/kg za byka w klasie R, a teraz płacą 3,43 euro/kg. Więc cena i tak znacząco spadła... 

r e k l a m a

Mrożoną wołowinę w 2019 r. najchętniej kupowali od nas francuzi, bowiem zaimportowali 14 148 ton (3,75 euro/kg). We Francji ceny z tygodnia na tydzień znacząco się nie zmieniają, a jeśli już, to obserwujemy obniżki. 


Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,33 zł/kg, za byka w klasie O 11,96 zł/kg wbc. 

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,68 zł/kg, a za klasę O 11,94 zł/kg. 

Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,80 zł/kg, a w klasie O 10,63 zł/kg. 

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,77 zł/kg, jałówek 6,00 zł/kg, a za krowy 5,35 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!  

dkol


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Widziałeś już nasze video "Simental mięsny, limousine i angus na Opolszczyźnie: co się teraz opłaca?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody