Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Niemcy z trudem pokrywają koszty hodowli opasów

05.04.2021

Drukuj

Niemcy z trudem pokrywają koszty hodowli opasów

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Jak informuje topagrar.com rolnicy z Dolnej Saksonii snują ponure scenariusze dotyczące opłacalności hodowli opasów. Rolnicy mają problemy z pokryciem kosztów produkcji, rosną ceny paszy, a niektóre dopłaty w szczególności do młodego bydła są nieadekwatne do poziomu realnego utrzymania zwierząt. Dodatkowo na horyzoncie pojawiają się plany poprawy dobrostanu zwierząt, które będą wymagały kosztownych inwestycji. 

Przyczyny tej sytuacji są dość różnorodne, jednak popyt na wołowinę się nie zmniejszył znacząco, jedynie braki zakupu wysokiej jakości mięsa w ekskluzywnych restauracjach oraz brak sprzedaży w branży hotelarskiej i stołówkach powoduje lekką blokadę na rynku. Mimo wszystko Niemcy starają się patrzeć pozytywnie na ceny w przyszłości.

W Niemczech obecnie utrzymywane jest 11,5 miliona sztuk bydła, co jest najniższym wynikiem od 30 lat. Spożycie wołowiny i cielęciny na mieszkańca w Niemczech i UE utrzymuje się na stałym poziomie od kilku lat i wynosi średnio około 14 kg rocznie. Import wołowiny z UE spadł w 2020 r., np. z Belgii o prawie jedną czwartą. Szczególnie uderzający jest spadek importu z Argentyny, Brazylii i Urugwaju. 

Prognozy nie są zadawalające, bowiem eksperci szacują, że do 2025 r. produkcja wołowiny w Niemczech będzie nadal spadać. Popyt w UE pozostaje stabilny - a Azja, zwłaszcza Chiny, będzie importować więcej wołowiny z powodu afrykańskiego pomoru świń (ASF). Niestety przyszłe inwestycje będą kosztowne dla hodowców opasów, ponieważ trzeba będzie przygotować więcej przestrzeni dla bydła ze względu na przyszłe wymagania w zakresie dobrostanu zwierząt.

oprac. dkol na podst. topagrar.com
fot. Kolasińska

Widziałeś już nasze video "Jak rolnicy oceniają opłacalność chowu bydła mięsnego?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody