Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Drób>

Gęsina na św. Marcina w cenie

Sytuacja hodowców gęsi jest w ostatnich miesiącach znośna. Stawki poszły w górę, rolnicy mogą odetchnąć z ulgą. Jak to wygląda na Opolszczyźnie?

10 listopada 2021, 10:26

Produkcją gęsi zajmuje się niewiele gospodarstw na Opolszczyźnie, ale doskonale uzupełnia dochód tym, którzy gospodarują na słabych ziemiach i uprawiają owies czy kukurydzę. W przeszłości nie było problemu ze zbytem ptaków, ponieważ całość produkcji była zakontraktowana z ubojniami handlującymi z Czechami, Austriakami i przede wszystkim z Niemcami. Ceny były stabilne i wynosiły około 8 zł netto za kilogram. Od paru lat gęsi nie trzeba podskubywać.

Pandemia nie wpłynęła znacząco na sytuację hodowców gęsi, choć niektórzy ograniczyli wstawienia. W maju  z kolei hodowcy wstawili tysiące piskląt, a teraz mamy niezłe efekty. 

Tucz gęsi trwa do jesieni. Potem idą na rzeź aby trafić na stoły zachodnich lub południowych sąsiadów Polski na Św. Marcina, które wypada 11-go listopada, lub na Święta Bożego Narodzenia. W wielu regionach Europy gęś stanowi podstawę tradycyjnych, rodzinnych obiadów.
W między czasie ceny gęsi mocno poszły w górę.

 

W filmie występują:

Krzysztof Makarewicz  rolnik z Krogulnej

Paweł Podstawka prezes zarządu Drobiarstwo Sp. z o. o.

szef Funduszu Promocji mięsa Drobiowego

 

Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż



Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)