Reklama zniknie za 11 sekund

Grzybki marynowane

Obrazek

Grzybki marynowane zna niemal każdy, ale tym razem proponujemy przepis na  kurki z dodatkiem korzennym.

Ewelina Cisłak13 września 2016, 06:00

Przepis na grzyby marynowane

SKŁADNIKI:
ok. 2 kg świeżych kurek,
1 spora cebula,
2 szczupłe marchewki,
1 , 5 szkl. octu spirytusowego 10%,
4 szkl. wody,
3 łyżki cukru,
3 łyżki miodu,
1 łyżka soli,
4 liście laurowe,
10 małych goździków,
1 łyżka ziaren pieprzu czarnego albo kolorowego,
6 dużych ziarenek ziela angielskiego,
kawałek kory cynamonu, ok. 5 cm,

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wodę zagotować, dodać cukier, sól, wszystkie przyprawy i ocet. Gotować na małym ogniu ok. 15 - 20 min. Pod koniec dodać miód. Zalewę przecedzić.

Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w półplasterki. Zagotować trochę wody w rondelku, osolić i posłodzić ją. Obgotować marchewkę i cebulę. Odcedzić  i zostawić do wystudzenia.

Kurki oczyścić. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody, ponownie zagotować. Po minutce wyjąć i odcedzić.
Słoiki wypełnić kurkami, marchewką i cebulą. Zalać wrzącą zalewą i delikatnie zamieszać zawartość słoików widelcem, by uwolnić wszystkie pęcherzyki powietrza. Zakręcić i zostawić do ostygnięcia do góry dnem. 

ec



Picture of the author
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)