StoryEditor

Grzybki marynowane

Grzybki marynowane zna niemal każdy, ale tym razem proponujemy przepis na  kurki z dodatkiem korzennym.
13.09.2016., 09:09h

Przepis na grzyby marynowane

SKŁADNIKI:
ok. 2 kg świeżych kurek,
1 spora cebula,
2 szczupłe marchewki,
1 , 5 szkl. octu spirytusowego 10%,
4 szkl. wody,
3 łyżki cukru,
3 łyżki miodu,
1 łyżka soli,
4 liście laurowe,
10 małych goździków,
1 łyżka ziaren pieprzu czarnego albo kolorowego,
6 dużych ziarenek ziela angielskiego,
kawałek kory cynamonu, ok. 5 cm,

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wodę zagotować, dodać cukier, sól, wszystkie przyprawy i ocet. Gotować na małym ogniu ok. 15 - 20 min. Pod koniec dodać miód. Zalewę przecedzić.

Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w półplasterki. Zagotować trochę wody w rondelku, osolić i posłodzić ją. Obgotować marchewkę i cebulę. Odcedzić  i zostawić do wystudzenia.

Kurki oczyścić. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody, ponownie zagotować. Po minutce wyjąć i odcedzić.
Słoiki wypełnić kurkami, marchewką i cebulą. Zalać wrzącą zalewą i delikatnie zamieszać zawartość słoików widelcem, by uwolnić wszystkie pęcherzyki powietrza. Zakręcić i zostawić do ostygnięcia do góry dnem. 

ec

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 23:13